terv

2020.12.14. 18:42

A Várad folyóirat önállóságának megszüntetésére készül a Bihar megyei tanács

Az előterjesztést nem előzte meg semmiféle hivatalos teljesítményértékelés, elemzés, felmérés.

A Nagyváradon megjelenő Várad kulturális folyóirat önállóságának megszüntetésére készül a Bihar megyei önkormányzat – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Szűcs László, a folyóirat főszerkesztője, a kiadóhivatal igazgatója. A sajtótájékoztatóról a folyóirat számolt be internetes oldalán.

A Bihar megyei önkormányzat keddi ülésének napirendjén olyan takarékossági előterjesztés szerepel, amely szerint mind a román nyelvű Familia, mind a Várad folyóirat megszűnik önálló intézményként létezni, a két szerkesztőség a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár egy-egy részlegeként folytatja tevékenységét.

A Familia szerkesztőségében három teljes és egy fél munkaidős állást, a Várad folyóiratnál négy teljes és egy fél munkaidős állást szüntetnek meg. A Familia öttagú szerkesztőséggel, a Várad háromtagúval folytathatja – olvasható a honlapon.

Szűcs László megjegyezte: az előterjesztést nem előzte meg semmiféle hivatalos teljesítményértékelés, elemzés, felmérés.

Hozzátette: nem szeret ilyen összehasonlításokat tenni, de a Várad saját bevétele mindig sokszorosa volt a Familiáénak, a Várad két lapot adott ki, két honlapot működtetett, míg a másik csak egyet-egyet, a Várad évente rendszeresen 4-5 kötetet jelentetett meg, és legalább 15 kulturális eseményt rendezett, a Familia egyet-kettőt, ott mégis öt állás maradhat meg, a Váradnál pedig csak három.

A főszerkesztő diszkriminatívnak és elfogadhatatlannak tartotta, hogy a Bihar megyei etnikai arányok határozzák meg a takarékoskodást

Szűcs László kijelentette: ha a Váradot megszüntetik mint önálló intézményt, január elsejétől távozik a szerkesztőségből. Ugyanakkor reményének adott hangot, hogy az új intézményi keretben is marad lehetőség a folyóirat megjelentetésére.

Szűcs László azt is megjegyezte, hogy megérti a takarékoskodást, ezért olyan javaslatot tett a megyei önkormányzat asztalára, amelyben azt kéri, hagyják meg az intézmény önállóságát, de csak annyival támogassák a folyóiratot, amennyivel a könyvtár részlegeként támogatnák.

A főszerkesztő hozzátette: megpróbálták volna más forrásból előteremteni az így kieső finanszírozást. A megye vezetői azonban nem akartak tárgyalni a javaslatról.

„Ez súlyos támadás a kultúra ellen” – jelentette ki Szűcs László, aki a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének az elnöki tisztségét is betölti. Hozzátette: számít a más kulturális intézmények és a kultúraszeretők szolidaritására.

A szeptemberi önkormányzati választásokon a Bihar megyei tanács elnökévé választott Ilie Bolojan liberális politikus nagy feltűnést keltett a román sajtóban azzal, hogy októberben felére csökkentette a Bihar megyei tanács alkalmazottainak számát. Az önkormányzatot az elmúlt ciklusban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott Pásztor Sándor vezette.

2012-ben a Maros megyei önkormányzat akkor megválasztott vezetője Ciprian Dobre próbálkozott a Látó folyóirat intézményi önállóságának megszüntetésével és a Maros megyei könyvtárba olvasztásával, de a tiltakozást látva elállt szándékától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában