A zene világnapja

2020.10.01. 17:23

Kezdődik az Orosz Zenei Fesztivál

Idén Csajkovszkij életműve kerül terítékre.

Budapest, 2020. március 13. Üres széksorok az Óbudai Danubia Zenekar Kurtág/Haydn/Dvoøák címû koncertjén a Zeneakadémia Nagytermében 2020. március 13-án. A koronavírus-veszély miatt zárt ajtók mögött tartott hangversenyt élõben közvetítették online-felületeken. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Ma kezdődik a 3. Orosz Zenei Fesztivál, a zene világnapján a budapesti Zeneakadémián Csajkovszkij művei szólalnak meg.

A fesztivál nyitóestjén, a Zeneakadémián Csajkovszkij legismertebb dallamai csendülnek fel Kállai Ernő hegedűművész, Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész, Mészáros Zsolt Máté orgona-, Pregun Tamás, Balogh Ádám és Szabó Marcell zongoraművészek előadásában.

Szombaton a Tihanyi Bencés Apátságban hangzik el a Csajkovszkij 180 című műsor Kállai Ernő, Szabó Marcell, Razvaljajeva Anasztázia és Mészáros Zsolt Máté közreműködésével.

Szabó Marcell zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője Csajkovszkij születésének 180. évfordulója alkalmából olyan műsort állított össze, amellyel az orosz zeneszerző színes zenei világát mutatja meg az október 10-ig tartó rendezvényen – közölték a szervezők csütörtökön.

Az Orosz Kulturális Központban – amely a fesztivál kiemelt partnere – Rajzoljunk, meséljünk, zenéljünk! címmel hirdettek gyermekrajzverseny-pályázatot, a beküldött rajzokat a vasárnapi gyerekkoncerten mutatják be.

A rendezvényen Lukácsházi Győző a képek segítségével kalauzolja a fiatal résztvevőket Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művének titkaiban.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban október 6-án Csajkovszkij-dalok és -operarészletek szólalnak meg Vámosi Katalin, Benabdullah Yaris és Tarnai Dávid operaénekesek, valamint Bárkányi-Horváth Éva (zongora) közreműködésével, október 9-én pedig Meskó Bánk előadásában Csajkovszkij életének néhány mozaikdarabkája elevenedik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában