Garabonciások Forgószélben

2020.09.17. 11:53

Hon- és népismereti versenyt hirdet a Hagyományok Háza

Forgószél és Garabonciás néven idén is hon- és népismereti levelezőversenyt hirdet a Hagyományok Háza, amelyre a külhoni diákok jelentkezését is várják – közölték a szervezők.

Forrás: Hagyományok Háza

Fotó: Picasa

A hon- és népismereti vetélkedő célja, hogy olyan diákokat szólítson meg, akik vagy nem tanulnak az iskolában hon- és népismeretet, vagy kifejezetten érdeklődnek a néphagyományok iránt, és szeretnének elmélyedni azok gazdag világában. A versenyt két korosztályi csoportra – egyéni versenyként – hirdetik meg.

Az úgynevezett „Forgószelesek” azok az 5-6. osztályosok, akik játékos feladatlapok segítségével ismerkednek a néphagyományokkal. Tanáraik minden évben három – őszi, téli és tavaszi – fordulóban kapják meg az anyagot. A pedagógusok sokszorosítás után eljuttatják a feladatlapokat a versenyzőknek.

A megméretésen mintegy kétszáz fiatal vesz részt az egész Kárpát-medencéből. A legjobbak a középdöntőbe kerülnek, amelyet szintén levelezés útján bonyolítanak le a szervezők. A legjobb negyven fiatal a három helyszínen szervezett döntőben személyesen méri össze majd a tudását. Közülük is a kiemelkedők egyhetes jutalomtáborban vehetnek részt nyáron, de a többiek is értékes jutalmakkal térhetnek majd haza.

A 7-12. osztályos „Garabonciások” önálló kutatómunkával három fordulóban mérik össze tudásukat. Minden évben egy kiemelt témához kapcsolódó kérdéssort kapnak. Idén a népi táplálkozás áll a fókuszban mindkét korcsoportban, így a versenyzők elmehetnek nagyszüleikhez, konyhatündér idős ismerőseikhez, és kifaggathatják őket a népi táplálkozás egykori szokásairól, fortélyairól. Emellett a témához illő népszokásokat, mondókákat, népdalokat kötnek csokorba. Munkájuk eredményét fogalmazásban összegzik.

A közleményben az áll, hogy a szervezők tapasztalata szerint a levelező módszer a járványos időszakban is hatékonynak bizonyult. Hozzáteszik, hogy a dolgozatok színvonala évről évre magasabb lesz.

A jutalomtáborozásban idén negyvenen vehettek részt Tihanyban a Dunántúli Bourdon Zenei Tábor keretein belül, festői környezetben. A kézműves foglalkozásoknak – többek között nemezelésnek, bőrözésnek és csontfaragásnak – egy juhhodály adott otthont, emellett a résztvevők néptánc- és népdalfoglalkozásokon lehettek együtt. A játékos munka mellett kikapcsolódásra is nyílt lehetőség: fürdés, métázás, népi játékok szerepeltek a palettán. „Úgy látjuk, akik egyszer már indultak a versenyben, a következő évben sokkal motiváltabban vetik bele magukat a megméretésbe” – osztja meg tapasztalatait Legeza Márta, a Hagyományok Háza közművelődési munkatársa.

A vetélkedő jelentkezési határideje: szeptember 25., a további tudnivalókat pedig ide kattintva érhetik el olvasóink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában