varázslat

2020.09.08. 10:56

Fischer Annie eddig nem ismert felvételei jelentek meg két lemezen

A felvételek érdekessége, hogy azokat Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző rögzítette magnetofonnal a hetvenes-nyolcvanas években a zongoraművész hangversenyein.

Secrets címmel dupla CD-t jelentetett meg Fischer Annie eddig ismeretlen felvételeiből a Hungaroton. A Secrets című anyagon Schubert-, Schumann- és Chopin-művek hallhatók a 25 éve elhunyt világhírű zongoraművész előadásában.

Fischer Annie csaknem hét évtizeden át volt a magyar zenei előadóművészet meghatározó alakja. A most megjelent két lemezre azokból a felvételekből készült válogatás, amelyeket Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző rögzített magnetofonnal a hetvenes-nyolcvanas években Fischer Annie hangversenyein – közölte a Hungaroton hétfőn az MTI-vel.

Mint írták, az azóta szintén elhunyt Dévény Anna az ötvenes évektől követte Fischer Annie pályafutását, majd a hetvenes évek elejétől egészen a zongoraművész haláláig rögzítette a hangversenyeket egy magnetofonnal. A Secrets-en hallható Schubert a-moll és A-dúr szonátája, valamint Schumann Fantasiestücke című opusa, ezeket stúdiófelvételeken nem lehet fellelni Fischer Annie-tól. A második CD-n Schumann Kreislerianája, valamint Chopin cisz-moll noktürnje is szerepel a zongoraművész előadásában.

„Ezek a természetesen nem stúdióminőségű felvételek emberközelből és teljes egyszerűséggel mutatják meg azt a varázslatot, amelyet az ember egy Fischer Annie-koncerten átélt. Az oly sokszor hallott művek abban a pillanatban születtek meg, teljesen új arcukat mutatva – anélkül, hogy erre a legkisebb mértékben is törekedett volna. Egyszerűen csak együtt élt, lélegzett a szerzővel, és a saját, tökéletesen igaz, minden mesterkéltségtől mentes csatornáján keresztülengedve a zeneműveket, megszületett a csoda” – idézte a közlemény Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművészt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában