egy fesztivál régmúltja

2020.08.14. 16:09

Különleges kiállítás mutatja be a Művészetek Völgye három évtizedét

Az augusztus 21-én Kapolcson megnyíló tárlat egész évben várja majd a látogatókat.

Kapolcs, 2016. július 31. A Kaláka együttes kívánságkoncertje a 26. Mûvészetek Völgye 2016 kulturális fesztiválon 2016. július 31-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Márta István zeneszerző által létrehozott Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet 1989 augusztusában rendezte meg az első Kapolcsi Művészeti Napokat, amely 1995-től Művészetek Völgye néven vált Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiváljává.

A kapolcsi civil szervezet 2015 óta résztulajdonosi minőségben vesz részt a fesztivál életében. Az alapítók és a valahai szervezők elhatározták, hogy júliusban „Kapolcstól a Völgyig – Emlék Napok” címmel háromnapos eseménysorozatot hoznak létre, de ezt a pandémia miatt az idén nem tudták megvalósítani.

Fesztiválhelyszíneket jelző táblák a készülő kiállításon
Fotó: Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet

Mivel az egyleti archívumban több ezer dokumentum – részben még feldolgozatlan és unikális – emlékanyag található, ezért különleges kiállítás nyílik augusztus 21-én a szervezet tulajdonában lévő Molnárház/Falumalom Múzeum zárt és nyitott tereiben, illetve a legendás Malomszigeten.

A látogatók megtekinthetik a 78 számot megért, 1989 és 2012 között szerkesztett Völgyfutár című fesztivál- és faluújság különböző számait csakúgy, mint a már történelminek nevezhető műsorfüzetekből, ősi információs táblákból, fotókból álló kiállításrészeket.

A Völgyfutár című periodika első száma
Fotó: Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet

„Talpalatnyi virágos mező” miniinstallációval emlékeznek vissza az 1989-es kerámiatulipánokra, és látható lesz a VölgytörtéNet print táblasorozata is, amely az 1989 és 2014 közötti időszakot dolgozza fel.

A kiállítások Bogdán Gábor főkurátor tervezésében és kivitelezésében valósulnak meg, és egész évben látogathatók lesznek.

Borítókép: A Kaláka együttes kívánságkoncertje a Művészetek Völgye kulturális fesztiválon 2016. július 31-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában