Trianon 100

2020.05.10. 18:02

Néptáncos film készül a nemzeti összetartozás napjára

A szervezők arra kérik a táncosokat, hogy környezetük emblematikus helyszínein készítsenek 1-2 percnyi videofelvételt szólóban vagy párban, bemutatva saját vidékük, vagy más táj tánchagyományát.

Budapest, 2019. december 20. A Debreceni Hajdú Táncegyüttes utánpótlás csoportja a Fölszállott a páva, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza televíziós népzenei és néptáncos tehetségkutató verseny gyermekévadának döntőjében a közmédia óbudai stúdiójában 2019. december 20-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Kárpát-medencei néptáncos produkciókat és helyi hagyományokat bemutató film készül a nemzeti összetartozás napjára. A táncosok kisfilmjeit május 20-áig várják a szervezők – közölte a kezdeményezés elindítója.

A közlemény Molnár Pétert, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes, valamint a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes művészeti vezetőjét idézi, aki kiemelte, hogy mivel június 4-én, a nemzeti összetartozás napján a járványhelyzet miatt nem emlékezhetünk közösségben, rendhagyó módon szeretnének megemlékezni a trianoni békediktátum századik évfordulójáról.

A szervezők arra kérik a táncosokat, hogy környezetük emblematikus helyszínein készítsenek 1-2 percnyi videofelvételt szólóban vagy párban, bemutatva saját vidékük, vagy más táj tánchagyományát. A közzétett anyagokból június 4-ére egy szerkesztett film készül, mely a közösségi médiában látható majd.

A filmet Sztanó Hédi film- és televíziós rendező, a Hagyományok Háza munkatársa szerkeszti, a zenei montázst Pál István „Szalonna” népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője készíti el. Több mint 20 táncegyüttes, közösség csatlakozott idáig az Összetartozás100folk – Körbetáncoljuk a Kárpát-medencét elnevezésű kezdeményezéshez – közölték a szervezők.

Borítókép: A Debreceni Hajdú Táncegyüttes utánpótlás csoportja a Fölszállott a páva, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza televíziós népzenei és néptáncos tehetségkutató verseny gyermekévadának döntőjében a közmédia óbudai stúdiójában 2019. december 20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában