Kik vagyunk? – Magyarországi nemzetiségek

2020.05.09. 18:49

Járja be virtuálisan a Magyar Nemzeti Levéltár kiállítását

Virtuálisan bejárható a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) kiállítása, a tárlaton 12 rövidfilm mutatja be többek között a hazai bolgárok, görögök, németek, romák, valamint a mára eltűnt etnikumok képviselőinek sorsát a középkori Magyar Királyságtól napjainkig – közölte az intézmény pénteken.

A MNL a gazdagon illusztrált Kik vagyunk? Magyarországi nemzetiségek című digitális kiállítással várja az otthon maradókat, a tárlat különlegessége, hogy

nem csupán a kiállítótermet járhatják be az érdeklődők, hanem a budai Várat és a levéltár historizáló stílusban épült palotáját is megnézhetik madártávlatból.

A Kárpát-medencében a magyarok folyamatosan kapcsolatban álltak más nemzetiségekkel és nemzetekkel. A közös múltnak voltak felemelő és tragikus pillanatai is, azonban az etnikumok szerepe Magyarország fejlődésében tagadhatatlan olvasható a közleményben.

Mint írják,

a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának új, digitális kiállítása az együttélés dokumentumaiból válogat.

A tárlókban kiállított eredeti oklevelek, iratok, tárgyak Magyarország nemzetiségeinek történetét beszélik el. Az etnikai térképek az évszázadok során bekövetkezett változásokat folyamatukban mutatják be. Ezzel segítséget nyújtanak hazánk örökké változó nemzetiségi összetételének megértéséhez és vizuális segédletként használhatók az oktatásban.

A Magyar Nemzeti Levéltár digitális kiállításának célja, hogy a nemzet kulturális örökségét láthatóvá és elérhetővé tegye mindenki számára. A tárlat magyarul és angolul is megtekinthető a www.kiallitas.mnl.gov.hu weboldalon áll az összegzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában