fejllődés

2019.12.11. 12:10

Különleges fotókiállításon látható Kína újkori történelme

A Selyemút tükrében címmel látható megnyíló a tárlat a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója előtt tiszteleg.

A Pesti Vigadóban szerdától látható kiállítás egy hosszú távú program összegző tárlata, ahol Kína vezető fotográfusai magyar fotósokkal közösen mutatják be képeiket. A tárlat a kínai-magyar kulturális és baráti kapcsolatok fejlődéséhez is hozzájárul – közölték a szervezők.

Mint írják, a Selyemút tükrében fotóprogram 2014-ben indult a Kínai Fotóművészek Szövetsége és a Magyar Fotóművészek Szövetsége közös együttműködéseként. A program kiemelt támogatója a WINK Egyesület, melynek célja, hogy a fotográfiákkal hozzák közelebb egymáshoz a két ország kulturális életét.

Az összegzés szerint 2016-ban magyar fotográfusok látogattak Kína Fucsien tartományába és a helyi alkotókkal együtt bejárták a déli vidék városait, megörökítették a hagyományos kínai életet, a rohanó fejlesztéseket és a robbanásszerű változásokat. Ezekből az alkotásokból rendezték meg A Selyemút tükrében I. című kiállítást Pécsett.

2017-ben a magyar művészek Kína régi fővárosába, Hszianba, valamint Kanszu tartomány hegyvidékére utaztak. Ebből a fotósorozatból újabb kiállítás nyílt, amely nemcsak az észak-tibeti embereket, a muszlim és buddhista közösségeket, de a mai Kína hétköznapjait és ünnepeit, a történelmi emlékek, hagyományok továbbélését és monumentális tájakat is bemutatta.

Az összegzés szerint a kínai fotográfusok anyagának különlegessége, hogy átkalauzol Kína újkori történelmének eseményein.

A kiállítók között van mások mellett Hajdú József, Somogyi Márk, Kovács Melinda, Kőműves Kata, Á.Tóth József, Simonyi Balázs, Benkő Imre, Szamódy Olaf Zsolt, Szabó Béla, Vang Jing-ho, Vej Hsziang, Li Kö, Hszü Hszün.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában