színes programok

2019.11.06. 18:00

Világsztárok érkeznek a 40. Budapesti Tavaszi Fesztiválra

A fesztivál feladata a külföldi sztárok Budapestre invitálása mellett a magyar kultúra egységes bemutatása – hangsúlyozta Káel Csaba.

Világsztárokkal, klasszikus zenei koncertekkel, opera-, balett- és tánc- és színházi előadásokkal, jazz programmal és kiállítással is várja a közönséget 2020. április 3. és 19. között a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF).

A fesztivál nyitóelőadása a szintén négy évtizedes múltra visszatekintő Győri Balett és Lajkó Félix közös Giselle-bemutatója lesz. A programok között szerepel Kurtág György Fin de partie (A játszma vége) című operájának magyarországi bemutatója, valamint áriaestet ad a világ vezető bel canto énekese, Lawrence Brownlee, és az elmúlt évtized egyik legfontosabb szopránja, Kristine Opolais is – emelte ki Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója és a BTF operatív testületének elnöke szerdán Budapesten.

Hozzátette: Bach Máté-passiójával áll színpadra az 50 éve működő belga együttes, a Collegium Vocale Gent és világhírű alapító karmestere, Philippe Herreweghe.

A sajtótájékoztatón Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője elmondta: Liszt Ferencet egy 24 órás, 40 zongoristát felvonultató maratonnal ünnepli a fesztivál, míg Beethoven születésének 250. évfordulójáról többek között a dél-koreai Ji zongoraműsorával, a Sárik Péter Trió koncertjével, valamint Lukács Miklós és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyével emlékeznek meg.

A BTF egyik különleges helyszíne lesz a Rákóczi téri vásárcsarnok, ahol Astor Piazzolla María de Buenos Aires című tangóoperájából Máriák városa címmel lesz látható egy rendhagyó előadás, a főszerepben Miklósa Erikával – fűzte hozzá Bán Teodóra.

Káel Csaba felidézte: a Budapesti Tavaszi Fesztivál kezdte el évtizedekkel ezelőtt a magyar kultúra egyesítését a vasfüggönyön túl élő nagy magyar művészek hazahívásával.

A BTF feladata ma is hasonló: a külföldi sztárok Budapestre invitálása mellett a magyar kultúra egységes bemutatása – hangsúlyozta Káel Csaba, aki ezzel kapcsolatban kiemelte a programból Liszt Ferenc Sardanapalo című operatöredékének előadását. A hosszú lappangás után először 2018-ben bemutatott darabot a Staatskapelle Weimar adja elő, egy olyan együttes, amelyet még maga Liszt Ferenc is vezényelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában