Jubileum

2019.11.05. 18:15

Három lemez ünnepli a Kaláka 50. születésnapját (videó)

A Békabúcsúztató című új albummal, a népszerű gyerekdalok közül válogató Volt egy fakatona című koronggal, valamint a underground zenekarok által készített Kaláka-feldolgozás CD-vel készülnek.

Eger, 2019. június 28. Becze Gábor, Radványi Balázs, Gryllus Vilmos és Gryllus Dániel (b-j) a 40. Kaláka Fesztiválon Egerben 2019. június 28-án.

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Három most megjelent lemez kapcsolódik a Kaláka idei, 50. születésnapjához.

„Eredetileg egy lemezt terveztünk a Kaláka-jubileumra, ez a Békabúcsúztató, aztán felkérést kaptunk a Móra Kiadótól egy zenés gyerekkönyvre a mi dalainkkal, végül két fiatal zenésztől kaptunk ajándékba egy minket feldolgozó albumot, a címe De jó elhagyni magamat” – mondta Gryllus Dániel, a Kaláka és a Gryllus Kiadó vezetője.

Kitért arra, hogy

a Békabúcsúztató eredeti címe Őszi rigódal volt, Áprily Lajos verse nyomán, de aztán a közelmúltban elhunyt Kányádi Sándor tiszteletére átkeresztelték az anyagot.

„Ezt a dalt akkor írtuk, amikor Sándor bácsi már nem volt közöttünk. Rengeteg Kányádi-verset zenésítettünk meg az elmúlt évtizedekben, a Békabúcsúztatót közös fellépéseink legvégén mondta el mindig” – fogalmazott Gryllus Dániel.

Az új Kaláka-lemezen szerepel négy megzenésített Örkény-egyperces, köztük a Rossz álom című, amelyet már negyven éve éneklik élőben.

Felkerült az anyagra Lackfi János, Babits Mihály, Szabó T. Anna, Oláh János, Ady Endre, Weöres Sándor és Kovács András Ferenc egy-egy verse is,

a záródarab pedig Radnóti Miklóstól az Éjszaka, ami a Kaláka első dala volt Mikó István zenéjével.

Gryllus Dániel megjegyezte:

a Volt egy fakatona című könyv és CD a Kaláka eddigi kilenc gyereklemezéről válogat dalokat,

van közöttük délszlávos, latinos, sanzonos egyaránt.

A harmadik Kaláka-50-es lemez, a De jó elhagyni magamat Szabó Benedek és Sallai László kezdeményezésére született.

Szabó Benedek elmondta, hogy igyekeztek a Kaláka legtöbb korszakát lefedni. A punktól a pszichedelikus rockig mindenféle stílusú dal szerepel rajta, az előadók között van a Mambo Rumble, a Carson Coma, a Bajdázó, a Platon Karataev, a Tej, a Middlemist Red vagy a Gustave Tiger.

„A jubileumi Kaláka-év már tavaly elkezdődött, és bár nem számolom, idén volt már legalább százötven különféle koncertünk. Közöttük nagyon fontos volt az a tizennégy, amely Hét határon át címmel futott. Ha lehet így fogalmazni, a zárókövet november 30-án a Müpában egy dupla koncerttel tesszük le. Délelőtt a Miskolci Szimfonikusokkal közös gyerekkoncertet adunk, este először a Budapest Bár és szólistái, kiegészülve Dorka lányommal mutatják be Kaláka-műsorukat, majd mi adjuk elő repertoáron szereplő dalainkat, kiegészülve olyan régi kalákásokkal, mint Mikó István, Huzella Péter és Major Gábor” – tette hozzá Gryllus Dániel.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában