a lélek történetei

2019.07.08. 15:19

Tarot-kártya ihlette a Velencei-tavi kiállítást

Különleges kulturális élményben lehet része annak, aki a Velencei-tónál nyaralva felkeresi Sági Vanda kiállítását.

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Nagy Norbert

A bolond, a mágus, a szeretők, a remete, az akasztott ember, a torony, a Hold, a Nap és mind a többi. A tarot kártya úgynevezett nagy arkánuma – titkot jelent a szó – 22 lapjának grafikai interpretációja látható az agárdi magtárban. Sági Vanda képzőművész Létformák című kiállítása a Velencei-tavi Galériában megtekinthető augusztus 2-ig.

„A nagy arkánum 22 figurája mentén felfűzhető a lélek története. Az arkánumok ősi archetípusai az emberi élet fontos állomásainak, amelyen valamennyien végighaladunk” – magyarázta a Feol.hu-nak a vernisszázs előtt az alkotó.

„Amilyen kártyatípusokat láttam, azok figurálisak voltak. Az volt a gondolatom, hogy ezeket a figurákat absztrakt, geometrikus formává kreáljam. Ezzel még nagyobb teret engedve annak, hogy a befogadóknak egyedi érzése legyen a látott képekkel kapcsolatban” – ismertette koncepcióját a fiatal képzőművész, aki remek alkalmat kapott a tóparti kiállítóhelytől, hiszen ilyentájt sok turista fordul meg a magtárból átalakított galériában.

Vanda két éve készíti a kiállítás képeiül szolgáló 22 grafikát. A sorrendet a „véletlen” határozta meg. Rendre húzott egy lapot a pakliból, úgy alakult, hogy a remetével kezdte.

„A remete a belső bölcsességünk, egy magányosabb életszakaszunk figurája. Amikor arra összpontosítunk, hogy kik vagyunk. Erre mindenki egyedül jön rá” – mondta a művész.

A szeretők grafika (elöl, jobbra) két összekapaszkodó formát ábrázol
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

„A szeretők grafikámban van belül egy középpont, ami körül forog a két ábra. Ezzel is utalva arra, hogy a közös pontot kell megtalálni, ha ez sikerül, a két kifelé tartó fél egésszé válik” – fogalmazott a lány.

Az installációban szereplő golyók emberek, akik egyedül járják be saját útjukat
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Játékra, interaktivitásra is hív a kiállítás. Egy asztal lapján a sorskerék és a mágus minták köszönnek vissza újra, amelyre újabb vonalakkal egy energiamintázot rajzolt föl Sági Vanda. Ezen az alapon fekete és fehér golyók várnak, imbolyognak. A látogatók szabadon guríthatják őket. Mit hivatottak jelenteni? Talán embereket, akik a sorskerék vagy éppen a mágus energiáitól indítva, egymásra utalva, mégis egyedül gurulnak végig önnön sorspályájukon.

A kiállításról készült képeket ide kattintva nézhetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában