most szép lenni katonának

2019.07.26. 17:45

Huszárok lovagolják körbe Háromszék településeit

A Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület lovasai a hajdani toborzások módját mutatják be.

Háromszéken, hétvégén kilencedik alkalommal szervezik a színpompás katonai hagyományőrző lovasrendezvényt a huszártoborzót, amelynek során közel száz, székelyföldi és anyaországi hagyományőrző lovashuszár és gyalogos az orbaiszéki településeket járja be és idézik meg a hajdani hadba hívás pillanatait.

A Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület lovasai a hajdani toborzások módját mutatják be, amikor a hadsereg tisztjei és veteránjai megjelentek a települések közterein vagy kocsmákban, együtt italoztak a helybéli férfiakkal, majd kihívták egymást egy verbunkos táncra.

Sokszor azzal sikerült meggyőzni a férfiakat, hogy ha csatlakoznak a hadsereghez ilyen életük lesz. Ha valamelyik férfi elfogadta a felkérést és kezet fogott majd ivott a katonák borából, csákót tettek a fejére és akkor már nem volt visszaút, mennie kellett katonának.

A mai ember számára a huszártoborzó lehetőséget teremt megismerni a székelység ezeréves katonai múltját és történetét, másrészt a látvány miatt is érdemes csatlakozni az eseményhez.

Idén a daliás huszárok Orbaiszéken idézik fel a hadba hívás pillanatait. Szombaton 9 órakor Rétyen tartanak toborzót, majd tovább vonulnak és 10 órakor Bitán, 10.30-kor Nagyborosnyón, 11.30-kor Cófalván toboroznak.

A hagyományőrző huszárok szombaton 13 órakor Barátoson, 17 órakor Pákén toboroznak, majd 18 órától átvonulnak Kovászna városába és aznap este a csomakőrösi kultúrotthonban huszárbállal zárják a napot.

A huszárbálon avatják huszárrá azokat, akiket korábban regrutáknak választottak. Az avatási ceremónián „kardlappal illetik az újdonsült huszárok ülepét”, majd amikor ezen átestek, el kell fogyasszanak egy pohár bort és kezet fogjanak a tisztikarral. Az újonnan felavatott huszárok számára másnap nem mindig esik könnyen a lovaglás, de ez is hozzátartozik a huszárélet kihívásaihoz.

Vasárnap délben a huszárok ismét bevonulnak Kovászna városába, ahol részt vesznek az Orbaiszéki Forgács Fesztivál hivatalos megnyitóján.

Borítókép és fotók: maszol.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában