lenyűgöző lesz

2019.06.12. 11:52

Különleges koncerttel készül a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Hazánk egyik legrangosabb szimfonikus együttese varázslatos előadással várja a komolyzene kedvelőit.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Különleges júniusi koncertjük első részében Goldmark Károly Falusi lakodalmának, valójában első szimfóniájának pezsdítő harmóniáival töltekezhetnek a műfaj kedvelői. A második részben pedig Muszorgszkij legismertebb, Egy kiállítás képei című zongoraciklusának gazdag témái és megunhatatlan dallamai csendülnek fel, abban a Maurice Ravel által nagyzenekarra írt formában, amellyel az egész világot meghódította.

Goldmark Károly a berliozi mintát követve komponált gyönyörű programzenét, szélesen ívelő dallamokkal, magával ragadó harmóniákkal, idillikus zsánerképekkel és varázslatos zenekari hangszínekkel.

„Furcsa, hogy bár magyar szerző magyar művéről van szó, mégis a nagyvilágban – nem utolsósorban Amerikában – sokkal többet játsszák, mint itthon. Reményeink szerint előadásunk hozzásegíti a művet ahhoz, hogy minél többen megszeressék” – nyilatkozta Hamar Zsolt, Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója a június 15-i koncertről.

Évtizedes adósságukat törlesztik a Nemzeti Filharmonikusok azzal, hogy műsorra tűzik Goldmark Károly Falusi lakodalom című szimfóniáját
Fotó: Nemzeti Filharmonikus Zenekar

 

A Budapesti Nyári Fesztivál keretein belül hallható margitszigeti koncert különlegessége egy önmagában is lenyűgöző látványelem. Az animációs filmjeiről elismert grafikus és animációs filmrendező, Cakó Ferenc a nézők szeme láttára alkotja meg a zene hangjai és a pillanat inspirálta homokanimációját Muszorgszkij Egy kiállítás képei című zeneművének dallamaira, melyet a hatalmas ledfalon élőben követhet a közönség.

Az idei évben, a tavaly megkezdett hagyományt követve, egy különleges együttműködés keretében az EMMI, a Klebelsberg Központ és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad meghívására az ország számos oktatási intézményéből várják a tanárok, pedagógusok részvételét ezen az egyedülálló estén.

A nyári színházakban rendszeren fogadtak az előadásokon, koncerteken, ingyenes családi eseményeken gyerekeket, fiatalokat, családokat – emlékeztetett Bán Teodóra, a fesztivál igazgatója, hozzátéve, hogy az iskolák, az oktatási intézmények nélkülözhetetlen közösségek, melyek a legnagyobb felelősséggel kell, hogy helyt álljanak a társadalom építésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában