Kiállítás

2019.04.05. 10:15

Már láthatóak az ország legjobb sajtófotói

Több mint négyszáz képet mutat be a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat anyagából péntektől a 37. Magyar Sajtófotó Kiállítás.

Budapest, 2019. április 4. Csoportkép a közmédia díjazottjairól a 37. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban 2019. április 4-én. Középen Mónus Márton, az MTI/MTVA fotóriportere, aki a legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotográfusnak odaítélt Szalay Zoltán-díjat és a legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat kapta, mellette Illyés Tibor, a Sport egyedi kategória 3. helyezettje (b2), a zsûritõl dicséretben részesült Sóki Tamás (b), Koszticsák Szilárd a Hír- eseményfotó kategória 2. helyezettje (j2) és a zsûritõl dicséretben részesült Komka Péter (j). MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Radisics Milán (szabadfoglalkozású) Hogyan formálja a víz a Földet című sorozatával érdemelte ki a Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját, míg a legjobb emberközpontú pályaműért járó André Kertész-nagydíjat Bődey János (index.hu) kapta meg Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog minket című sorozatáért.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett pályázatra idén 276 szerző 2461 pályaművel pályázott sikeresen – közölték korábban a szervezők.

Mónus Márton (MTI/MTVA) a legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat, valamint a 30 év alatti a legjobb teljesítményt nyújtó fotográfusnak odaítélt Szalay Zoltán-díjat is elnyerte.

A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjjal Kurucz Árpádot (Magyar Idők) jutalmazták, a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter pedig Török János (Délmagyarország) lett.

Kurucz Árpád, a Magyar Idők fotóriportere, miután átvette a legjobb kollekcióért odaítélt Munkácsi Márton-díjat a 37. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban 2019. április 4-én.
MTI/Kovács Attila

 

Szlukovényi Tamás, a zsűri elnöke a Magyar Sajtófotó Kiállítás csütörtöki sajtóbejárásán közölte: igazán erős anyag érkezett idén a Magyar Sajtófotó Pályázatra, így a tárlat látogatói is számos kiváló felvétellel találkozhatnak. Mint kiemelte: noha a sajtófotósok jelentős többsége még mindig férfi, ezúttal sok női fotográfus is díjat nyert. Érdekes lehet megtekinteni a kiállításon, mennyiben más a fotográfiában a női látásmód – hívta fel a figyelmet.

Szigeti Tamás, a tárlat kurátora elmondta, hogy

az anyagban a pályázat mind a 42 kategóriájának 1-3. díjat elnyert felvételei és sorozatai helyet kaptak, összesen több mint 250 fotográfia.

Ezek mellé a pályázat anyagából a kurátor számos nem díjazott, de kiváló felvételt beválogatott a kiállításba, a látogató így mintegy 410 képpel találkozhat.

Bánkuti András, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke elmondta: a pályázat anyagából a hagyományoknak megfelelően idén is fotóalbumot jelentetnek meg.

A 37. Magyar Sajtófotó Kiállítás május 12-ig látható a budapesti Nagymező utcai Capa Központban.

Borítókép: csoportkép a közmédia díjazottjairól a 37. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban 2019. április 4-én. Középen Mónus Márton, az MTI/MTVA fotóriportere, mellette Illyés Tibor, Sóki Tamás (b), Koszticsák Szilárd, Komka Péter (j)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában