Mátyás-emlékév

2019.03.18. 16:03

Kötetbe gyűjtötték a Hunyadiak címeresleveleit

A forráskiadvány a nemesi címerek használatára vonatkozó hivatalos uralkodói adományleveleket foglalja egybe.

Reprezentatív forráskiadványt jelentetett meg Hunyadi János és Mátyás király címeresleveleiből a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL).

A kötet a több országban, számos köz- és magángyűjteményben fellelhető, 1447 és 1489 között kelt, Hunyadi János és Mátyás által kiadott címeresleveleket – a nemesi címerek használatára vonatkozó hivatalos uralkodói adományleveleket – gyűjti össze – emelte ki Rácz György, az MNL Országos levéltári főigazgató-helyettese hétfőn Budapesten.

A sajtótájékoztatón Pócs Dániel, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Művészettörténeti Intézetének főmunkatársa hangsúlyozta: a kiadvány 47 pergamenre írott címereslevél alapos dokumentációját adja közre, ebből 32 eredeti dokumentum, 15 levél csupán másolatból vagy leírásból ismert. A címereslevelek fontos forrásai a Mátyás király idején működő budai miniátorműhely művészettörténeti kutatásának – emelte ki a kutató.

A 320 oldalas kiadvány a Mátyás király-emlékév keretében jelent meg.

Az évfordulóra az MNL a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) médiatanszékeivel együttműködve középiskolásoknak szóló, a legújabb kutatási eredményeket feldolgozó oktató kisfilmeket is készített Mátyás király uralkodásáról – mondta Rácz György.

Bozsonyi Károly, a KRE rektorhelyettese hangsúlyozta: a pár perces kisfilmek szórakoztatóan, a fiatalok igényeihez alkalmazkodva, mégis informatívan mutatják be Mátyást és korát. Az oktatófilmeket a levéltár folyamatosan teszi közzé a Youtube videómegosztó portálon.

A Mátyás király-emlékévet 2018-ra hirdette meg a nemzetpolitikai államtitkárság Hunyadi Mátyás születésének 575., uralkodása kezdetének 560. évfordulója alkalmából.

Az emlékév programsorozatának lebonyolításával a Magyarság Házát bízta meg a kormány, amelynek igazgatója, Csibi Krisztina a sajtótájékoztatón elmondta: az emlékév programjai, például Az álruhás Mátyás utazása vagy a Mátyás király – Mecénás és katona című vándorkiállítás, több tízezer embert értek el közvetlenül a Kárpát-medencében, valamint a diaszpóra magyarság körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában