határoztak

2019.02.28. 13:30

Nyírő Józsefről nevezték el a székelyudvarhelyi városi könyvtárat

A névválasztást a prefektus hivatalában működő névadó bizottság negatívan véleményezte, a testület ennek ellenére határozhat a névadásról.

A székelyudvarhelyi önkormányzati testület csütörtöki ülésén Nyírő Józsefről nevezte el a város könyvtárát. Az Orbán Árpád alpolgármester által beterjesztett határozattervezetet 16 képviselő támogatta szavazatával, ketten tartózkodtak.

Amint az ülésen elhangzott: a tanács tavaly március 15-i ünnepi ülésén hozott elvi határozatot a névválasztásról és arról, hogy elindítja a névadás jogi procedúráját.

A névválasztást a prefektus hivatalában működő névadó bizottság negatívan véleményezte,

de amint a tanácsülésen a város jegyzője elmagyarázta: a testület ennek ellenére határozhat a névadásról.

Az önkormányzati testület ülésén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyik képviselője a döntés elnapolását, másik a név módosítását és a Kányádi Sándor nevet javasolta a könyvtárnak. A Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös frakciója kitartott a Nyírő József név és a szavazás megtartása mellett.

Többen is elmondták:

mindkét személyiséget fontosnak tartják a város számára, semmiképpen nem szeretnék őket egymás ellen kijátszani, és keresik a módját annak, hogy Kányádi Sándor nevét is utca, tér vagy intézmény viselje Székelyudvarhelyen.

Az emigrációban elhunyt Nyírő József erdélyi író alakja 2012-ben váltott ki erős indulatokat a román-magyar viszonyban és az erdélyi magyar közéletben, amikor a hatóságok meghiúsították az író hamvainak a székelyudvarhelyi újratemetését. Azt hangoztatták, hogy szerintük Nyírő József antiszemita, fasiszta eszméket képviselt, de az újratemetést a Bunta Levente akkori RMDSZ-es polgármester által kiállított temetési engedély formai hibájára hivatkozva akadályozták meg.

Az újratemetés előkészítésében – kegyeleti okokra, Nyírő József végakaratára és írói érdemeire hivatkozva – az Országgyűlés Hivatala szervezői szerepet vállalt.

Ezt követően a román hatóságok egy gyergyószentmiklósi Nyírő József-megemlékezés és egy székelyudvarhelyi Nyírő József-naptár ügyében is vizsgálatot indítottak, de bűncselekmény hiányában mindkettőt beszüntették.

Borítókép: a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár / facebook.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában