Lajtha-díj

2019.02.06. 11:07

Balog József: egy remekmű saját magát adja

A frissen kitüntetett zongoraművész Bartók zongoráján játszotta fel cédére Lajtha László műveit.

Budapest, 2019. január 22. Balog József zongoramûvész, miután átvette a Lajtha-díjat Budapesten, a Magyar Rádió Márványtermében 2019. január 22-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Balog József zongoraművész a magyar kultúra napján vehette át a Lajtha-díjat, melyről az ECHO TV Kultúrklub című műsorában elmondta: bár tevékenységét és a zenéhez való kötődését nem díjakhoz köti, megtiszteltetés, szép és fontos visszaigazolás számára az ilyen elismerés, főleg egy olyan nagy munkafolyamat végén, mint például a Lajtha-zongoraművek összkiadásának elkészítése.

A Kossuth-díjas Lajtha László zongoradarabjaival Balog bevallása szerint 8-10 éve találkozott először, amikor felkérésre a Mesék című sorozatból játszott néhány tételt.

Mint mondta, rögtön megütötte a fülét az egyéni hangvétel, egyedi stílus, mely merőben eltért a kortárs nagyságoktól, Bartóktól és Kodálytól, és Balog József meglepődve tapasztalta, hogy az eltelt közel száz év alatt senki sem játszotta lemezre Lajtha zongoradarabjait.

Lajtha László
Fotó: lfze.hu

Tizennyolc hónap gyakorlás és 3-4 stúdiófelvétel-alkalom után megszületett a két cédéből álló kiadvány, mely a napokban jelenik meg. Balog József elmondta:

külön öröm számára, hogy Bartók Béla zongoráján játszhatta fel ezeket a darabokat.

A nagyközönség új, sosem hallott, modern művek befogadására irányuló készségét illetően Balog József azt mondta: az, hogy egy darab mennyire válik sikeressé a közönség körében, magától a darabtól, de nagy mértékben az előadás módjától is függ. Egy remekmű mindig saját magát adja, nélkülünk viszont meg sem ismerné a közönség – vélte a zongoraművész, aki azt is hozzátette: a kortárs darabok esetében érdemes beszélni arról, amiről a mű szól, mert ez sokszor nem egyértelmű a hallgatóság számára.

A teljes beszélgetés:

https://stream.echotv.hu/videos/2019/02/720/20190205_kulturklub.MP4

Borítókép: Balog József zongoraművész, miután átvette a Lajtha-díjat Budapesten, a Magyar Rádió Márványtermében 2019. január 22-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában