A magyar kultúra napja

2019.01.18. 15:18

Ingyenes séták várják a látogatókat a Nemzeti Sírkertben

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) ezzel a programmal csatlakozik a magyar kultúra napja programjaihoz január 22-én.

Budapest, 2015. október 6. Középiskolások rendhagyó történelemórán vesznek részt az aradi vértanúk emléknapján Budapesten, a Fiumei úti sírkertben 2015. október 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Koszticsák Szilárd

A budapesti Fiumei úti temetőben tíz órakor induló Halhatatlan művészet – Szobrászok és szobrok című vezetésen a jelentkezők felfedezhetik a sírkertet mint szoborparkot, hiszen nemcsak a Fiumei úton nyugvó szobrászok sírjait keresik fel, hanem a sírkertben található szobrok történeteivel is megismerkedhetnek. A 14 órakor induló Ami bennem lélek című irodalmi séta kalandos életutakat, szövevényes szerelmeket, borospohár mellett elmondott történeteket mutat be – közölte a Nemzeti Örökség Intézete pénteken (NÖRI).

„Ha valahol megtalálható a magyar kultúra, az pontosan a Fiumei úti sírkert. Hiszen számos nagy művészünk, írónk, politikusunk nyugszik ezen a nemzeti emlékhelyen, így az ide látogatók nemcsak egy sírkertet találnak, hanem kulturális örökségünk egyik legfontosabb helyszínét. A magyar kultúra olyan géniuszainak sírja található meg nálunk, mint például Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós vagy Munkácsy Mihály. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a Fiumei úti sírkert több legyen, mint temető, ezért számos kulturális programot tervezünk 2019-ben is”

- idézi a közlemény Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója szavait.

A január 22-i sétákon a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a NÖRI honlapján lehet.

Borítókép: Középiskolások rendhagyó történelemórán vesznek részt az aradi vértanúk emléknapján Budapesten, a Fiumei úti sírkertben 2015. október 6-án

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában