gulliver a kertben

2019.01.26. 10:41

Badacsonyi Sándor-emlékkiállítás nyílik

Badacsonyi Sándor (1949-2016) grafikus, festőművész Gulliver a kertben című emlékkiállítása nyílik február 5-én a Magyar Művészeti Akadémia(MMA) székházában, a Pesti Vigadó V. emeleti kiállítóterében.

Badacsonyi Sándor olajfestményeit első alkalommal láthatja a közönség az április 21-ig nyitva tartó emlékkiállításon, amely a sokrétű, több alkotói technikában is kiteljesedő életműből nyújt válogatást. A művész rézkarcain, grafikáin és festményein egyaránt visszaköszönnek a romantikus, szürreális, valamint zenei, irodalmi és bibliai vonatkozású elemek – olvasható a tájékoztatóban.

Mint írják, Badacsonyi Sándor művészete a mai napig nehezen találja meg helyét a magyar művészettörténeti gondolkodásban. Első jelentős magyarországi egyéni tárlatának 1986-ban Salgótarján adott helyet. Majd egy évvel később a fővárosi Vigadó Galériában is nagyobb válogatást mutatott be műveiből.

Kortársai a grafikai művészetek szürrealista jellegű törekvései közé sorolták műveit. Az Óbudai Galéria magyar grafikai törekvéseket bemutató kiállítássorozatán a Szürrealista grafika címszó alatt mutatta be Badacsonyi műveit Almásy Aladár, Szemethy Imre, Felvidéki András és Balla Margit képeivel együtt. Ennek dacára Badacsonyi egyedi rajzi világa lassan kiszorult a művészeti gondolkodásból. Ahogy vele együtt a magyar grafika mágikus-mesei vonulata is kívül rekedt a kortárs művészet fő trendjein.

Badacsonyi külön útja egyenlő távolságot tartott a hivatalos propagandaművészettől és az avantgárdtól. Kortársaitól személyes kapcsolataiban is eltávolodott és a képein kibontakozó mitikus mesevilágot mindinkább saját választott elefántcsonttornyából szemlélte. Mint írják, emlékkiállítása hosszú hallgatás után, az életmű átfogó bemutatásával kíván módot adni arra, hogy Badacsonyi Sándor munkássága ismét helyet kapjon a művészeti köztudatban.

Badacsonyi Sándor 1949-ben született Budapesten. 1967-ben érettségizett a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban Percz Jenő József képzőművész osztályában. A Magyar Képzőművészeti Főiskolát 1969-ben festőművész szakon kezdte meg, de 1974-ben sokszorosító grafikai szakon diplomázott. Mestereinek Vezér Józsefet, Bernáth Aurélt, Ék Sándort, Raszler Károlyt és Rozanits Tibort vallotta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában