Kiemelkedő epizódszerepek

2018.12.18. 13:21

Színházművészeti díjakat adtak át a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Aase-díj, a Bálint Lajos-vándorgyűrű és az Ivánka Csaba-díj nyerteseit is kihirdették.

Forrás: Magyar Idők / Teknős Miklós

A magyar színházi előadások epizódszerepeinek megformálóit elismerő Aase-díjakat tegnap adta át Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Ezen az ünnepségen adták át a Bálint Lajos-vándorgyűrűt és az Ivánka Csaba-díjat is – olvasható a Magyar Idők cikkében.

Az Aase-díjat Gobbi Hilda alapította végrendeletében, mint írta: „Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot.”

A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámakölteményének egyik szereplőjéről, Aase anyóról kapta a nevét. Maga a szerep rövid, azonban felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget.

Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Színházi Társaság, a díj odaítéléséről a színészkamara választotta kuratórium dönt, amelynek egy tagját a tárca delegálja. Az idei díjazottak: Csombor Teréz, a Kecskeméti Katona József Színház tagja, Homonnai Katalin, a Stúdió K Színház tagja, Bicskei István, a debreceni Csokonai Színház tagja és Nagy Zoltán, a budapesti Új Színház tagja.

A Bálint Lajos-vándorgyűrűt évente felváltva egy dramaturgnak, illetve egy művészeti titkárnak ítélik oda emlékezvén a névadóra, aki mindkét területen elhivatottan tevékenykedett. Az elismerést idén Brüll Krisztina, a Thália Színház művészeti főtitkára vehette át.

A 2000-ben alapított Ivánka Csaba-díjat – Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását – idén Soltész Bözse Jászai Mari-díjas színművésznek ítélték oda

a tragédiában, komédiában, zenés színházi művekben, a klasszikus és az alternatív színház világában, televí­ziós produkciókban és filmekben egyaránt rendkívül magas színvonalú, sodró erejű, a szerepek mélyrétegeit feltáró öntörvényű, ihletett alakításaiért és elhivatott, emberi fedezettel megalapozott művészi munkájának elismeréseként. A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben.

Borítókép:

Soltész Bözse, Homonnai Katalin, Csombor Teréz, Bicskei István, Brüll Krisztina és Nagy Zoltán a díjátadáson a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Forrás: Magyar Idők / Teknős Miklós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában