kétéves évforduló

2018.11.03. 15:43

Kocsis Zoltánra emlékeznek a Nemzeti Filharmonikusok

November 6-án Chopin, Antal Mária és Rahmanyinov műveivel emlékeznek egykori főzeneigazgatójukra a filharmonikusok budapesti Müpában.

Budapest, 2011. október 22. Kocsis Zoltán vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat a Szent István-bazilikában tartott koncerten, ahol Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóján előadták a zeneszerző Krisztus oratóriumát. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az emlékhangversenyen Hamar Zsolt vezényletével Chopin f-moll zongoraversenye, Antal Mária Az Áramlat és Rahmanyinov Harangok című műve hangzik el – közölte az együttes az MTI-vel.

Chopin 1829-ben, huszadik életévének betöltése és tanulmányai befejezése előtt komponálta az f-moll zongoraversenyt, amelyet az esten Boros Misi előadásában hallhat a közönség. Antal Mária Nagy Britanniában élő zeneszerző Az Áramlat című művét Csíkszentmihályi Mihály flow-élményről írt könyve és gondolatai ihlették.

A koncert második részében felcsendülő mű szerzőjének magyarországi ismertségét különösen a szívén viselte Kocsis Zoltán. Rahmanyinov 1913-ban komponált Harangok című műve nagyszabású kórusszimfónia négy tételben, az utolsóban a gyász megrendítő harangkondulásaival. Az Edgar Allan Poe versére készült alkotás megszólaltatásában a Nemzeti Énekkar mellett Balga Gabriella szoprán, Fekete Attila tenor és Anatolij Fokanov bariton működik közre.

Kocsis Zoltán, a kortárs magyar zene egyik legnagyobb alakja 2016. november 6-án, 64 évesen halt meg.

Borítókép: Kocsis Zoltán

MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában