Kárpát-medencei Magyarok Zenéje

2018.10.27. 15:00

Idén is a kárpátaljaiakért szól a koncertsorozat

Gálaestet rendeznek november 3-án a Pesti Vigadóban: a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje (KmMZ) sorozat koncertjén fellép Pál István Szalonna és bandája, a Sarjú banda, a Credo együttes, a Servet csángó zenekar és a Szélkiáltó együttes is.

Budapest, 2014. november 22. Pál István Szalonna (b2) és bandája, valamint Agócs Julianna felvidéki származású énekes és a Magyar Állami Népi Együttes táncosai a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje koncertsorozat gálamûsorán a Pesti Vigadóban 2014. november 22-én. MTI Fotó: Kovács Attila

A november 3-án 17 órakor kezdődő koncerten a népzenét és a világzenét ötvözik, a bevételből a tervek szerint a kárpátaljai magyarokat támogatják.

Böszörményi Gergely kiadó, producer, a Magyar Örökség és Európa Egyesület elnöke a műsorban elmondta: a 2001-ben útjára indított sorozat keretében először Budapesten tartottak koncerteket, majd határon túli fellépéseket is szerveztek. Mint kiemelte, a magyarlakta városokban megvalósuló koncerteken a közönség soraiban ott vannak a helyi többségi nemzet tagjai is. Arról beszélt, hogy fontos egymás kultúrájának, hagyományainak, zenéjének a megismerése, a kulturális kapcsolatok bővítése, amelyek eredményeként a Kárpát-medencében élő magyar közösségek és nemzetiségek egymással békében élhetnek.

A Stereo Kft. és a Periferic Records által 2001-ben életre hívott KmMZ koncertsorozat idén is hazai és határon túli magyarlakta területekre látogat el, többek között Szentesre, Mezőcsátra, Felsőzsolcára, Nagybányára, Beregszászra, Lévára és Felsőőrre. Böszörményi Gergely elmondta: a koncertsorozathoz kapcsolódva nyílt énekórákat is tartanak a hazai és határon túli városok diákjainak.

Hozzátette: munkájuk célja a magyar közösség építése, összetartozásunk erősítése.

A rendezvény fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

Pál István Szalonna (b2) és bandája, valamint Agócs Julianna énekes és a Magyar Állami Népi Együttes táncosai a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje koncertsorozat gálaműsorán a Pesti Vigadóban 2014. november 22-én

MTI Fotó: Kovács Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában