Változatok banyára

2018.10.29. 10:52

A boszorkányok megbabonázták az irodalmat is

Megjelent az Irodalmi Magazin legújabb, a boszorkányokat fókuszba állító lapszáma. A gazdagon illusztrált lapszám kitekint a zene és a vizuális kultúra, valamint a néprajz, a vallástörténet, a nyelvészet és a pszichológia irányába, és előkerülnek a nőtörténet szempontjai is.

Az Irodalmi Magazin októberi lapszáma a boszorkány ábrázolásait követi nyomon a gyermek- és ifjúsági irodalomtól kezdve az egyetemes és magyar literatúra legnépszerűbb és kevésbé ismert történetein át a kortárs szövegekig. Mint a szerkesztők írják: az ismeretterjesztő tanulmányok, esszék és műelemzések mellett a kiadvány válogatást ad több évszázad lírai és prózai terméséből, így nemcsak irodalomtörténeti érdekességeket, de exkluzív gyűjteményt is kínál a boszorkány alakja és karakterváltozatai – a tündér, a szépasszony, a lidérc, a vadlány, a banya – köré csoportosuló alkotásokból.

A gazdagon illusztrált lapszám kitekint a zene és a vizuális kultúra irányába; továbbá négy interjút közöl, amelyek a boszorkányság nőtörténeti aspektusát járják körül, és

szót ejtenek a költészet mágikus minőségéről, az orvoslás és a babonás hiedelmek viszonyáról, a boszorkány figurájában összpontosuló társadalmi feszültségekről,

az írói szerep spirituális felelősségéről is.

Más írások a néprajz, a vallástörténet, a nyelvészet és a pszichológia felé szélesítik ki a téma horizontját. A mostohák, bűbájosok és varázslónők mellett ugyanis a kiadvány azon valós, hétköznapi emberek felé is figyelemmel fordul, akiknek áldozata mindmáig mélyen elgondolkodtató történelmi súlypontot képez a teremtő képzelet sokszínűségében. Az Irodalmi Magazin a peranyagokból idézett szemelvényekkel nekik állít emléket – mutatnak rá a szerkesztők.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában