Kulturális örökség napjai

2018.09.14. 18:33

Négy új elemmel bővült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke

A maglódi pünkösdi templomdíszítés, a szegedi papucs készítésének és viselésének élő hagyománya és a magyarországi lipicailó-tenyésztés mellett a magyar vadászati hagyományok is bekerültek a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe – jelentette be Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a kulturális örökség napjai nyitórendezvényén pénteken az Országházban.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 10 éve jött létre a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke, amely összegyűjti és nyilvántartja a Magyarország területén fellelhető sokféle közösségi tudást, kulturális gyakorlatot és hagyományokat. Hozzátette, hogy tíz évvel ezelőtt éppen szeptember 14-én tartotta alakuló ülését a szellemi kulturális örökség nemzeti bizottsága, amellyel elindult egy intenzív és nemzetközi szinten is eredményes folyamat.

Felidézte, hogy Magyarország az elsők között csatlakozott ahhoz a nemzetközi egyezményhez, amely az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) iránymutatásával felhívja a figyelmet a közösségi tudás által létrehozott szellemi értékek megóvására, fontosságára.

Fekete Péter kiemelte:

a nemzeti jegyzék szerint ma 35 olyan közösség van, amely tudatosan őrzi és ápolja elődeitől örökölt hagyományát,

az UNESCO-listára felkerült magyar elemek száma pedig háromról négyre nőtt a kékfestés hagyományával.

A kulturális örökség napjairól Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkár elmondta: a rendezvénysorozaton,

szombaton és vasárnap 284 műemlék, közte több mint 70, máskor nem látogatható épület nyitja ki kapuit a nagyközönség előtt és 214 szervező közösség állt a programok mellé.

Az épített örökséget jellemezve kiemelte: a régi épületeket nézve nem csak falakat, követ és maltert kell látni, hiszen történeteket mesélnek a múltról, üzenetet hordoznak a jelenbe és a mi felelősségünk, hogy a jövő számára is azt hordozzanak. Ennek érdekében újra kell teremteni és új funkciókkal kell megtölteni őket, történetüket pedig elmesélni gyerekeinknek, unokáinknak.

Az államtitkár arról is szólt, hogy három alapvető területre kell koncentrálni a magyarság megmaradása és az ország fejlődése érdekében: az egyik a családtámogatás rendszere, a másik a gazdaság fejlesztése, a harmadik pedig a kultúra területe. Mint mondta,

az ország kultúrája a kis közösségekben rejlik, ezek adják a nagyobb közösség, végül pedig az egész nemzet kultúráját.

A megnyitón adták át a Miniszterelnökség örökségvédelmi témában kiírt Ne menj el mellette! pályázatának díjait általános és középiskolás diákoknak.

A kulturális örökség napjain, a hétvégén mintegy 200 program, többek között épületséták, tárlatok, előadások és koncertek várják az érdeklődőket országszerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában