parádés program

2018.07.03. 17:11

Idén is fejedelmi lesz az Anna-bál

Majd kétszáz éves hagyománya van az eseménynek, de mindig képes megújulni, és megmutatni, miért válhatott Balatonfüred védjegyévé. Míg az Annák ékesítik, a prímásverseny, az operagála és az utcabál felpezsdítik az estét, lilában pompáznak majd a hölgyek, és a kacsamáj mellé sétakocsizás is dukál.

Balatonfüred, 2017. július 30. A 192. Anna-bál résztvevõi az eredményhirdetés elõtt a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában 2017. július 29-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Kosztolányi Dezső Édes Anna című regénye kapcsán így ír az Anna névről: „Én az Anna nevet régóta szerettem. Mindig a mannát hozta az eszembe, azonkívül egy kacér és nagyon nőies feltételes módot is. A vezetéknév, mely ösztönösen társult melléje, nem egyéb, mint e hódolatom kifejezése.”

A programot elnézve bizony joggal gondolhatjuk, hogy nemcsak az Annák, de a művészek is az égből pottyantak alá mannaképpen, az estélynek nevet adó „kacér és nőies feltételes mód” pedig a rá jellemző könnyed eleganciát hirdeti. Az először 1825-ben megrendezett balatonfüredi Anna-bált idén július 21-én tartják, de ahogy koszorúsleányok hölgyüket, úgy övezik az estélyt a változatos programok több napon keresztül.

A szervezők keddi balatonfüredi sajtótájékoztatóján Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója elmondta, hogy immár hatodik alkalommal rendeznek prímásversenyt a bál előtti napokban (július 17-18): erre 11 zenész jelentkezett.

A verseny szerdán este a Gyógy téren ér majd véget, ugyanott, ahol másnap, 19-én Puccini és kortársai szerzeményeit adja elő az Operaház énekkara.

Július 20-án az Operaház zenekara ad koncertet, július 21-én, szombaton pedig a balettkar lép színpadra. Vasárnap este mutatják be a Puccini: Bohémélet című operafilmet.

Ötszázan kavarognak majd a báli forgatagban, közöttük Balatonfüred partnervárosaiból 28 fiatal hölgy, illetve öt helybéli elsőbálozó. Roby Lakatos és a Mendelssohn kamarazenekar zenésítik meg a hangulatot. Az est fővédnöke Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lesz.

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a hagyományokhoz hűen idén is átadják a manufaktúrában készített Kiss Ernő-díjat és a három fődíjat. A hölgyek nyakába kerülő szív ibolyalila lesz tisztelgésként Erzsébet királyné, azaz Sisi emléke előtt, miután tavaly volt születésének 180., és idén lesz halálának 120. évfordulója. A bálra érkező étkészletek értéke meghaladja a 60 millió forintot – tette hozzá.

A báli menüben egyebek mellett kecsege, kacsamáj, uborkazselé, hideg őszibarack-krémleves és borjú szerepel, a desszertben pedig a nyári gyümölcsök játsszák majd a fő szerepet. Újdonság, hogy a bál közönsége is sétakocsikázhat majd hintóban, ami korábban a bálkirálynő kiváltság volt.

Az Anna-utcabállal a kötetlenebb szórakozás kedvelőinek kínálnak programot.

Borítókép: A 192. Anna-bál résztvevői az eredményhirdetés előtt a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában 2017. július 29-én.

Forrás: MTI / Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában