Imre Zoltán Program

2018.05.10. 12:53

Lendület a mozdulatnak: támogatást kapnak a táncművészek

Kilenc táncbemutatót és két konferenciát is kínál az érdeklődőknek májusban az Imre Zoltán Program. Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója korábban úgy fogalmazott, hogy "a táncművészet területén műfaji megkötés nélkül elindul a pezsgés”.

Az Imre Zoltán Programot 2017 januárjában hirdette meg a Nemzeti Kulturális Alap. A Program célja, hogy a magyar táncművészeket segítse pályakezdésükben, a pályájukon való előrejutásban és a nemzetközi színtérre lépésben – foglalja össze a Kultúra.hu. Ahogy a Halmos Béla Program a népművészetért és a Hangfoglaló Program a hazai könnyűzene támogatásáért, az IZP úgy a magyar táncművészet előrelendítéséért felel, és kiemelt figyelmet szentel a táncszínházi nevelési programoknak is.

A Programról Pataki András, az Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője és a Szegedi Kortárs Balett igazgatója még a kidolgozás fázisában nyilatkozott a Kultúra.hu-nak. Arra a kérdésre, hogy miért Imre Zoltán nevét viseli a Program, azt válaszolta:

„Ez a választás annyira evidens volt, hiszen Imre Zoli végtelenül nyitott és a társművészetekben is rendkívül jártas, és azokat használó alkotó, koreográfus volt. Zongorázott, novellákat írt, kerámiákat készített, Londonban elvégezte a filmakadémiát, tehát nagyon sokszínű művész volt. (…) Mi a mai napig ápoljuk, visszük tovább az örökségét, mi is az ő köpönyegéből bújtunk ki, neki pedig nagyon fontos küldetése volt, hogy a fiatalokat segítse ezen a pályán.”

Pataki András Harangozó-díjas táncművész, az Imre Zoltán program ötletgazdája.
Forrás: MTI | Fotós: Kallos Bea

Idén májusban a Program egyes és kettes altémájában nyertes művészek mutathatják be alkotásaikat. Ehhez a MU Színház és a Nemzeti Táncszínház szervezésében a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a Várkert Bazár biztosít helyszínt. A létrehozott előadásokat a budapesti bemutató után négy vidéki és egy határon túli helyszínen is színpadra állítják.

Táncbemutatók:

A Várkert Bazárban mutatkozik be Grecsó Zoltán Dadogó szimfóniája, Szeri Viktor Melinda álma, Katonka Zoltán Enigma című előadása, Újszászi Dorottya I hear you, Gera Anita Image című produkciója, Tókos Attila és ifj. Zsuráfszky Zoltán Közelítés, valamint Halász Gábor Immortel című darabja. Emellett a Trafó Kortárs Művészetek Házában láthatjuk először C.iC – Gulyás Anna Fekete kutya, valamint a Ziggurat projekt – Sarlós Flóra Légszükséglet című alkotását.

A Program keretében életre hívtak egy konferenciasorozatot a terület definiálása és népszerűsítése céljából:

  • május 11-én és 12-én lesz a Tánc Színház Nevelés konferenciasorozat a Trafó Kortárs Művészetek Házában
  • május 28-án és 29-én a Jurányi Inkubátorház ad otthont az Add bele magad! konferenciasorozatnak
  • Továbbá Veszprémben, a Tánc Fesztiválján bemutatkoznak a Program keretében született előadások.

    A kollégium vezetője Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója. A kollégium tagja Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Nagy Zoltán, a Sín Kulturális Központ igazgatója és Kovács Gerzson Péter, a TranzDanz művészeti vezetője.

    Az Imre Zoltán Program nyílt pályázati felhívása ITT érhető el.

    Forrás: Kultúra.hu/MTI

    Borítókép forrása: Pixabay

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában