MMA

2018.05.30. 18:21

Köztestületi díjakat adtak át

Az Aranyérmet idén a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) érdemelte ki a magyar kultúra és művészet társadalmi elismertségének emeléséhez való hozzájárulásáért.

A Jánosi Együttes műsorával és a köztestületi díjak átadásával megkezdődött május 30-án a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) évi rendes közgyűlése a Pesti Vigadóban. Az Aranyérmet idén a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) érdemelte ki a magyar kultúra és művészet társadalmi elismertségének emeléséhez való hozzájárulásáért.

Életműdíjat kapott Molnár V. József néplélek- és néprajzkutató, grafikusművész, akinek nevében munkatársa vette át az elismerést. Az Életműdíjjal a magyar szellemi élet azon művészeit jutalmazza az MMA, akiknek kiemelkedő munkássága, életműve példa a nemzet felemelkedéséért, megmaradásáért végzett odaadó, önzetlen és a személyes bátorságot sem nélkülöző munkálkodásra. A díjjal bruttó hatmillió forint pénzjutalom jár. A Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját – amelyet a korábbi két évben létrehozott kiemelkedő jelentőségű művészeti alkotásért, művészetelméleti munkáért ítélnek oda, és amellyel bruttó négymillió forint jár – Kótai József akadémikusnak adta át Vashegyi György, az MMA elnöke.

A Művészeti Írói Díjat Wehner Tibor író, művészettörténész vehette át. A díjjal, amellyel azokat a művészeti írókat jutalmazzák, akik kiemelkedő és tartósan magas színvonalú tevékenységükkel, ismeretterjesztő, művészetelméleti vagy műkritikusi munkájukkal hozzájárultak a magyar művészet közkinccsé tételéhez, emelve és megőrizve ezzel a magyar kultúra értékeit, bruttó kétmillió forint jár. A Kováts Flórián Emlékérmet – amelyet jelentős művészeti és kulturális szervezőmunkáért, vagy a művészetszervezés, a művészeti igazgatás területén kiemelkedő tevékenységért ítélnek oda – Bicskei Zoltán akadémikus kapta. A díjjal 2018. január 1-jétől pénzbeli elismerés is jár, amelynek összege bruttó kétmillió forint. Az Aranyérmet idén a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) érdemelte ki a magyar kultúra és művészet társadalmi elismertségének emeléséhez való hozzájárulásáért. A díjat Sári Zsolt főigazgató-helyettes vette át az intézmény képviseletében.

Borítókép: Látogatók a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2017. május 1-jén. Az alapításának 50. évfordulóját ünneplő Skanzenben egész nap ingyenes programokkal várták az érdeklődőket.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!