három kategória

2018.04.04. 14:06

Átadják az állami zenei ösztöndíjakat

Három kategóriában huszonöt fiatal vehet át állami zenei ösztöndíjat szerdán a budapesti Zeneakadémián, ahol a díjazottak gálakoncerten mutatkoznak be.

Budapest, 2017. április 3. Osztrosits Eszter hegedûmûvész (b) és Pregun Tamás zongoramûvész Bartók-mûveket játszik a zenei ösztöndíjak díjkiosztó gálakoncertjén a Zeneakadémia Solti Termében 2017. április 3-án. Huszonhárom fiatal tehetség vehette át a Kodály Zoltán zenei alkotói, a Fischer Annie zenei elõadó-mûvészeti, valamint a Lakatos Ablakos Dezsõ dzsessz-elõadómûvészeti ösztöndíjakat. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Szigetváry Zsolt

Fischer Annie zenei-előadóművészeti ösztöndíjban tizennégyen részesülnek: Baranyai Barnabás (gordonka), Devich Benedek (nagybőgő), Dolfin Balázs (gordonka), Drahos Rebeka (fuvola), Janca Dániel (ütőhangszerek), Lukács Gergely (tuba), Molnár Anna (ének/mezzoszoprán), Rigó Ronald (zongora), Scheuring Kata (fuvola), Soós Máté (hegedű), Szabó Marcell (zongora), Tabajdi Ádám (orgona), Tóka Ágoston (orgona) és Zemlényi Eszter (ének/koloratúrszoprán).

Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjat érdemelt ki Bögöthy Ádám Viktor (nagybőgő), Hofecker Dániel (trombita) és Rafael Márió (zongora), míg Kodály Zoltán-ösztöndíjat hét muzikológus, Bukáné Kaskötő Marietta, Kekkné Horváth Adél, Loch Gergely, Németh Zsombor Tamás, Sanda Anna Eszter, Szabó Ferenc János és Vászka Anikó, valamint Lustyik Ákos Gergő zeneszerző vehet át.

A fiatalok három különböző kategóriában pályázhattak a 12 hónapra szóló anyagi támogatásra, amely idén szeptembertől havi 200 ezer forintra emelkedik a korábbi 100 ezer forintról.

A beérkezett pályázatokat szakmai kuratórium bírálta el és ítélte oda a legtehetségesebb fiataloknak. A Fischer Annie-kuratórium tagja mások mellett Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Fekete Gyula, a Magyar Zeneművészeti Társaság elnöke és Szamosi Szabolcs orgonaművész, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója. A Kodály-ösztöndíjról döntő bizottságban Richter Pál, az MTA Zenetudományi Intézet igazgatója és Hollós Máté, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke foglalt helyet. A Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíj pályázatbírálói Bágyi Balázs (dobos, zeneszerző, zenetanár, a Magyar Jazz Szövetség elnöke), Kollmann Gábor (szaxofonművész, zeneszerző, zenetanár, a Magyar Jazz Szövetség vezetőségi tagja) és Márkus Tibor (zongoraművész, zeneszerző, zenetanár).

Az esti koncerten közreműködik Balog József Liszt-díjas zongoraművész, korábbi Fischer Annie-ösztöndíjas, valamint a Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíj és a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíj 2018. évi díjazottjai.

Az okleveleket Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára adja át a jutalmazottaknak.

A korábbi évekhez hasonlóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a 2018-as évre is meghirdette az ifjú tehetségeket felkaroló állami zenei ösztöndíjakat, amelynek szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.

Borítókép: Osztrosits Eszter hegedűművész (b) és Pregun Tamás zongoraművész Bartók-műveket játszik a zenei ösztöndíjak díjkiosztó gálakoncertjén a Zeneakadémia Solti Termében 2017. április 3-án.

MTI Fotó / Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában