BTF

2018.03.30. 15:25

Kezdődik a Tavaszi Fesztivál

Ma kezdődik a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF), amely mintegy 40 helyszínen több mint 150 programmal és számos világsztárral várja a közönséget április 22-ig.

Budapest, 2017. április 22. Szvétek László (b) Öreg Marci, Váradi Zita (b2) Császárné, Dobák Attila (k) Háry János, Kálnay Zsófia (j2) Mária Lujza és Kiss Tivadar (j) Ebelasztin báró szerepében Kodály Zoltán Háry János címû daljátékának próbáján a Mûvészetek Palotájában (Müpa) 2017. április 21-én. A mûvet, amely a Budapesti Tavaszi Fesztivál záró rendezvénye április 23-án mutatják be Anger Ferenc rendezésében. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Szigetváry Zsolt

A fesztivál a Nemzeti Filharmonikusok koncertjével, Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája című oratóriumának előadásával kezdődik a Müpában.

A BTF első hétvégéjén a Várkert Bazárban az UNESCO szellemi kulturális örökségeit bemutató PONT Fesztivál húsvéti tematikával készül, a Zeneakadémián az immár Grammy-díjas fiatal zongoraművész, Danyiil Trifonov lép színpadra, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus koncertjén pedig Bach és Telemann művei csendülnek fel április első napján.

A nemzetközi zongoracsillagok különösen erős pontját jelentik a 2018-as programnak: Danyiil Trifonov mellett Marta Argerich, Yefim Bronfman, Rudolf Buchbinder, Yuja Wang, Frankl Péter és Farkas Gábor is fellép szóló-, kamarazenekari és nagyzenekari koncerteken.

Kiemelt figyelmet szentelnek a száz éve született Leonard Bernstein életművének is: a Quiet Place-t Walter Kobéra vezényli a Neue Oper Wiennel közös produkcióban.

Kovalik Balázs rendezi Hasse Artaserse című barokk operáját, Bodó Viktor rendezésében pedig A szecsuáni jólélek látható.

Az idén számos új és különleges helyszín ad otthont a BTF előadásainak. A fesztiválba első alkalommal kapcsolódik be például az Uránia Nemzeti Filmszínház egy hatestés koncertsorozattal, többek között Rost Andrea és lánya közös fellépésével. A Liszt Ferenc repülőtér vendégei idén A varázsfuvolát hallhatják, de rendhagyó helyszínnek ígérkezik a TRIP hajó is, ahol az ős-Koldusoperát, John Gay művét adják elő Novák Eszter rendezésében.

A kortárs táncszcéna egyik legeredetibb alakja, Wayne McGregor visszatér a Trafóba, de a fesztivál keretében táncháztalálkozót is tartanak.

A most debütáló Zsabó Fesztivál fókuszában a fuvolarepertoár és a flamand zeneművészet áll: a La Cetra d'Orfeo fellépése után Anneke Boeke fuvolaművész, Lucie Horsch és az Anima Musicae Kamarazenekar, valamint Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely zenél majd.

A Ludwig Múzeumban a kortárs ukrán képzőművészetet mutatja be kiállítás, a Deák17 Galéria Ata Kandó gyerekfotóiból válogat, a Capa Központban a Magyar Sajtófotó Kiállítás látható, a Budapest Art Week keretében pedig csaknem 70 múzeum, kiállítótér és műterem nyitja meg kapuit.

Borítókép: Szvétek László (b) Öreg Marci, Váradi Zita (b2) Császárné, Dobák Attila (k) Háry János, Kálnay Zsófia (j2) Mária Lujza és Kiss Tivadar (j) Ebelasztin báró szerepében Kodály Zoltán Háry János című daljátékának próbáján a Művészetek Palotájában (Müpa) 2017. április 21-én. A művet, amely a Budapesti Tavaszi Fesztivál záró rendezvénye volt, április 23-án mutatták be Anger Ferenc rendezésében.

MTI Fotó / Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában