Tánc

2017.11.04. 11:27

Harmincadik évfordulóját ünnepli a Szegedi Kortárs Balett

A társulat jubileuma alkalmából gálaesttel és fotókiállítással várja közönségét november 8-án, az alapító Imre Zoltán születésnapján a budapesti Müpában. 

A gálaesten két fiatal koreográfus mutatkozik be, Czár Gergely, a társulat vezető táncművésze, valamint egy Hollandiában élő román alkotó, Corneliu Ganea. Mindketten a felborult társadalmi értékek, a diszharmónia világának rejtekeiben kutatnak, keresik műveikben a fejlődés, a kiút lehetséges formáit – közölték a szervezők az MTI-vel.

Czár Gergely, a Szegedi Kortárs Balett vezető táncművésze második alkalommal készít koreográfiát társulata számára. Exit című táncjátéka a stabilitást adó társadalmi sablonok, spirituális minták elhagyásáról, egy általános kiszakadásról szól. Corneliu Ganea Tabula rasa című koreográfiája társadalmunk és egyéniségünk különféle perspektíváit tükrözi, felhasználva Michael Gordon lendületes és forradalmian kidolgozott zeneművét.

Az előadást Pataki András igazgató és Juronics Tamás művészeti vezető nyitja meg, akik megemlékeznek az elmúlt 25 évről is, mióta a társulat vezető pozícióit töltik be. Az est további meglepetése Delbó Balázs SZKB 30 című filmje lesz.

Az előadás előtt a helyszínen 30 év – 30 kép címmel nyílik fotókiállítás az együttest megörökítő Dusha Béla, Dusa Gábor, Futár Ernő, Frank Yvette, Mészáros Csaba, Révész Róbert, Tarnavölgyi Zoltán, Tóth Brigitta és Törköly József képeiből. A megnyitón Ertl Péter, az estet szervező Nemzeti Táncszínház igazgatója mond köszöntőt.

Borítóképünk a Szegedi Kortárs Balett egyik próbáján készült még 2016 őszén. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában