A magyar kultúra harcosa

2017.10.30. 19:49

A Magyar Érdemrend nagykeresztjével tüntették ki Fekete Györgyöt

A Magyar Érdemrend nagykeresztjét vehette át Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) távozó elnöke Orbán Viktor miniszterelnöktől hétfőn az Országházban.

Budapest, 2017. október 30. Fekete György, a Magyar Mûvészeti Akadémia távozó elnöke, miután átvette a Magyar Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnöktõl az Országházban 2017. október 30-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Illyés Tibor

Áder János köztársasági elnök határozata szerint Fekete György „több évtizeden átívelő, rendkívül gazdag alkotói életműve és aktív kulturális közéleti tevékenysége, valamint a Magyar Művészeti Akadémia elnökeként a hazai kulturális élet gazdagítását elkötelezetten szolgáló munkája elismeréseként” kapta meg a Magyar Érdemrend nagykeresztjét.

Fekete Györgyöt a kormányfő a kitüntetés átadása előtt a magyar kultúra elszánt és kipróbált harcosaként, művészként, kultúrpolitikusként, az MMA kiépítőjeként és őreként köszöntötte.

Fekete György nem is egy, de legalább két életműnyi munkát végzett el: 1994-ben egy teljes művészi és kultúrpolitikai életpálya után nyugdíjba vonult, mégis előbb országgyűlési képviselő lett, a KDNP alelnöke, az elmúlt hat évben pedig felépítette „Magyarország legjelentősebb kulturális intézményét”, a Magyar Művészeti Akadémiát – méltatta a kitüntetettet a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint

Fekete György azok közé tartozik, akik igyekeznek láthatóvá tenni a sokszínű magyar kultúra egyedülálló lelkületét. Ennek a szellemiségnek a fenntartása és megélése nélkül elveszíthetjük, ami Európát Európává, Magyarországot pedig Magyarországgá teszi

- figyelmeztetett.

A kormányfő hangsúlyozta, a kultúra nemzeti identitásunk megtartásának küzdőtere, és ennek az arénának Fekete György „igazi veteránja”. Az MMA nemrég leköszönt elnöke egész pályafutása során mind művészetével, mind kultúrpolitikai szolgálatával a magyar kultúra szellemiségének fenntartásáért dolgozott és dolgozik – emelte ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök átadta a Magyar Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést Fekete Györgynek, a Magyar Művészeti Akadémia távozó elnökének az Országházban 2017. október 30-án.
Forrás: MTI Fotó | Fotós: Illyés Tibor

Ennek a szolgálatnak a része volt, hogy Fekete György megtanult „a szocializmuson belül a szocializmuson kívül” élni, hogy az Antall-kormány államtitkáraként létrehozta a Nemzeti Kulturális Alapot, majd az utóbbi években kiépítette „a magyar kultúra csúcsintézményét”, az MMA-t, „tökéletes összhangban azzal, ahogy Makovecz Imre megálmodta” – méltatta Fekete Györgyöt a miniszterelnök.

Fekete György a kitüntetés átvétele után köszönetet mondott azért, hogy hat évvel ezelőtt az MMA létrehozásában a kormány és a miniszterelnök partneréül fogadta őt. Kevés az olyan alkotóművész, aki ebben a korban kapja élete legnagyobb feladatát, nagyobb feladatot, mint hogy saját életművét létrehozza – emlékezett a Magyar Művészeti Akadémia élén eltöltött időszakra a köztestület távozó elnöke.

Borítókép: Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia távozó elnöke, miután átvette a Magyar Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnöktől az Országházban 2017. október 30-án.

MTI Fotó / Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában