Krimi

2024.06.16. 06:50

Itt az új magyar KRESZ: közzétették az első változásokat

Jövő év március 31-re ígéri az Építési és Közlekedési Minisztérium, hogy elkészül az új magyar KRESZ.

MW

Illusztráció

Forrás: Szabad Föld

Fotó: Németh András Péter

Öt munkacsoportban dolgoznak a minisztérium és a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet (KTI) munkatársai más külső szakértőkkel együtt az új KRESZ-en – írta a vezess.hu. Az új alapelveket – ha nem is mindenhol száz százalékig végleges megfogalmazásban – nyilvánosságra is hozták.

Bekerül például a szabályozásba a következő új pont, amellyel a közúti veszélyeztetések, büntetőfékezések ellen próbálnak fellépni:

1. § (1) Aki a közúti közlekedésben részt vesz,

b, tilos szándékosan hátráltatnia más forgalmi műveletét, tilos a résztvevők közötti távolságot veszélyes mértékűre csökkentenie, és tilos a közlekedés rendeltetésével ellentétes magatartást tanúsítania.

Az új KRESZ-ben lesz egy olyan alapelv, amelynek neve "elvárható döntés". Ez alapján "aki a közúti közlekedésben részt vesz, mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a tőle elvárható biztonságos vezetéshez szükséges tudással és képességekkel rendelkezzen."

A jogszabályalkotás következő lépéseként a gyalogosokkal foglalkoznak a minisztériumban. Ígéretük szerint még a nyáron elárulnak ezzel kapcsolatban újabb részleteket. A háttérbeszélgetés alapján

beleférhet a sebességhatárok módosítása is,

de még nem tartanak ott az illetékesek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!