Krimi

2023.03.23. 12:25

Új módszerrel lopják az autókat Magyarországon

Egyre több autót lopnak el vidéken. Az idősebb kocsikra és a motorokra hajtanak mostanában.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: fongbeerredhot

Opel, Suzuki, Ford és Volkswagen – ez a négy márka vezeti az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) legfrissebb hivatalos listáját a 2022-ben ellopott személyautókról – írta a vezess.hu. Az összes lopás száma 4,9 százalékkal emelkedett 2022-ben az egy évvel korábbihoz képest – idézi a portált az Origo.

A Magyarországon legnagyobb darabszámban ellopott gépjármű továbbra is a Simson, tavaly is az egykori NDK-s kismotor vezette az ORFK gépjárműves körözési listáját.

Lopott gépjárművek toplistája (2022)

Simson 92 darab
Opel 73
Suzuki 55
Ford 53
Volkswagen 42

Az autóvadászok szerint jellemzőek a tulajdonosok figyelmetlensége miatt a saját indítókulcs használatával történő lopások, 

valamint az autószállító trélerek használata is. Újabban különösen vidéken terjed a besurranásos módszer: a családi házak udvarán sokszor lezáratlanul hagyott ajtókkal és

benne hagyott indítókulccsal visznek el úgy jellemzően öregebb autókat, hogy belopóznak az ingatlan területére és egyszerűen elmennek vele.

Hosszú évtizedekig Budapest volt az autólopások központja, olyannyira, hogy a Magyarország egészéről eltűnt járműveknek évről évre több mint a kétharmada fővárosi bűncselekmény volt. 

A rendőrség statisztikái szerint ennek vége, egyre több autót lopnak el vidéken: a 2022-ben országosan ellopott személyautóknak a 29,7 százaléka tűnt el Budapestről, a gépjárműveknek összességében pedig a 28,4 százaléka.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!