Krimi

2023.03.13. 15:01

Ezt mesélik, akik ott voltak szombaton a tömegkarambol helyszínén

Aki ott volt a helyszínen, soha nem felejti el azt a félelmet, amelyet átélt.

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Egymáson próbáltak segíteni a borzalmas M1-es tömegkatasztrófa áldozatai a szörnyű baleset kellős közepén. Regina és párja menekülés közben torkuk szakadtából kiabáltak azoknak, akik a kocsijaikban maradtak.

Soha nem látott tragédia történt az M1-es autópálya 26-os kilométerénél szombat délután. Az eset során összesen 5 kamion és 37 kocsi ütközött össze, 39 ember - köztük 10 gyerek - megsérült, egy 44 éves férfi holttestét pedig az egyik kigyulladt kocsi alatt találták meg. 

Regina a párjával utazott éppen az M1-es autópályán. Közvetlenül a tömegbaleset bekövetkezte utáni pillanatban érkezett a helyszínre. A hatalmas porfelhőtől semmit sem látott.

- Csak a szerencsés véletlennek köszönhetjük, hogy időben meg tudtunk állni a párommal, és épp mögöttünk senki sem jött.

Abból adódott, hogy mi már senkivel sem ütköztünk. Egy kicsit visszatolattunk, majd kiszálltunk a kocsiból a leállósávban, hogy ellenőrizzük, szüksége van-e valakinek segítségre. Akkor már láttuk a hatalmas lángokat, és tárcsáztuk a segélyhívó központ számát. Megállapítottuk, hogy szerencsére majdnem mindenki időben ki tudott szállni az autójából. Akkor még persze nem tudtuk, hogy egy férfi sajnos meghalt – mondta a Borsnak a fiatal nő.

- Borzalmas volt, még egy kicsit mindig a hatása alatt állok. A helyszín mellett van egy kis híd, oda menekültünk fel. Át kellett másznunk a korláton, hogy utána másoknak segíthessünk biztonságba jutni.

Egy édesapa a két kisgyerekét adta oda. Őket nekem kellett átemelnem – emlékezett vissza Regina. A ruházatunkat beborította a füst, de akkor ezzel nem foglalkoztunk. Szerencsére a mentőegységek hamar kiértek – részletezte Regina, aki úgy érzi: március 11-én a második születésnapját ünnepelheti.

- Akik az ütközést megúszták, igyekeztek hátrébb tolatni, hogy ne állják el a tűzoltók és a mentők útját. Nagy volt az összefogás, mindenki igyekezett mindenkinek segíteni.

Az eset során tucatnyi kocsi kiégett és szinte teljesen megsemmisült, csodával határos módon azonban többen épségben kikeveredtek a roncsok közül.

- Ott voltam elsők között, mint beavatkozó tűzoltó. Borzalmas volt látni is, szinte hihetetlen. És hála minden embernek, aki mentette a másikat

- írta TikTokon a borzalmas sűrűjében dolgozó tűzoltók egyike. 

Többen jelezték: ők is a katasztrófa közepén rekedtek autójukkal, ami teljesen kiégett. Ők viszont csodával határos módon karcolások nélkül megúszták a hátborzongató balesetet. Egyikük azt mesélte, hogy barátja kocsija szénné égett, de a sofőr ki tudott menekülni, míg egy nő az anyjával együtt nézte végig, ahogy kocsijuk porrá ég. Ő is megúszta az esetet:

- Nekünk is kiégett a kocsink, szerencsére anyukámnak se, meg nekem se lett bajom

- írta.

Hozzátették, hogy sok sérült és balesetező azonnal kipattant a kocsiból, és igyekeztek biztatni azokat, akik bent maradtak az autójukban:

- Mindenkinek kiabáltunk, hogy kifele a kocsiból, mert voltak, akik bent maradtak

- tette hozzá a nő egy másik kommentben.

A Bors egyik olvasója a porvihar felé száguldott a baleset idején, és csak a véletlennek és a mérhetetlen szerencsének köszönhette, hogy nem futott bele a katasztrófába:

- Arra mentem, és messziről lassítottam, mert nagyon ijesztő volt az a porvihar. Ilyet még nem láttam, pedig rengeteget megyek pályán, nem is csak Magyarországon. Éltem már át brutális szelet, ami dobálta az autót, meg jég- és hóvihart, de ehhez hasonlót nem

- mesélte. Így már jó időben lassítani kezdett. Vélhetően ez mentette meg attól, hogy belerohanjon a tömegbalesetbe:

- Amikor láttam, mi van előttem, még erősebben fékeztem, szerencsére akkor már amúgy sem száguldottam. Még akkor nem láttam mindent, azt igen, hogy valami durva történt előttem, sosem felejtem el 

- tette hozzá még most is borzongva. 

A Bors arról is írt, hogy a helyszínre riasztott autómentők első ránézésre azt hitték, hogy rengeteg lesz a halott a roncsok között.

Amikor megláttuk a roncsokat egymásra néztünk a kollégáimmal, mindannyian azt hittük, rengeteg lesz a halott. Voltak olyan autók, amikből semmi nem maradt, azokból lehetetlen lett volna élve kimászni. Óriási szerencse, hogy ezeket a járműveket a vezetőik, utasaik még az előtt el tudták hagyni, hogy újabb autók csapódtak volna beléjük

 – mondta a műszaki mentésében részt vevő autómentős, Szász Dávid. A rutinos műszaki mentő a baleset helyszínét látva arra számított, alig lesznek túlélők. – Azok a személyautók, amikbe kamionok csapódtak, mintha egy présbe kerültek volna. Rengeteg balesetet, tragédiát láttam már, de ilyet még soha, horror volt a látvány.

 A Tényekhez újabb sokkoló videók kerültek az ütközésekről. Kiderült az is, hogy 

órákig kereste férjét az a nő, aki a családjával ütközött az autóknak a porviharban. A házaspár az ütközés után különböző irányba menekült, ő volt az a 44 éves férfi, aki meghalt, majd összeégett, jóval később találták meg. 

A kórházban ápoltak közül közben hétfőn hat embert hazaengedtek, az M1-esen pedig elkezdődött az útburkolat javítása.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!