Krimi

2022.11.23. 13:15

Videón, ahogy hatalmas lángokkal ég a nagykátai iskola

Oktatásra teljesen alkalmatlanná vált a nagykátai Zárda utca iskola, amelynek tegnap késő délután gyulladt ki a tetőszerkezete. A tüzet csaknem hetven hivatásos és önkéntes tűzoltó oltotta, a tanárok és diákok – mintegy nyolcvan fő – épségben ki tudtak menekülni az épületből.

A katasztrófavédelem munkatársai közösségi oldalukon kiemelték: hálásak a pedagógusoknak és a diákoknak, hogy időben és fegyelmezetten cselekedtek, elhagyták az épületet. A tűzoltók pedig utána mentették, ami menthető... 

A tűzoltók kiérkezésekor a nagykátai Zárda utcai iskola ezer négyzetméteres tetőszerkezetének egy része égett, a tűz gyorsan és nagy területen terjedt, veszélyeztette a szomszédos lakóházakat – írja a katasztrófavédelem információja alapján a Bors.

 

Az iskola tetőszerkezete és a felső szintje teljes egészében égett, a tető több helyen beszakadt. A tűz keletkezésekor az épületben nyolcvan diák és hét felnőtt tartózkodott, akik időben, sérülések nélkül elhagyták az iskolát. 

 

Mivel a tűz a szomszédos társasházat is veszélyeztette, ezért onnan a tűzoltók 27 embert biztonságos helyre kísértek, akik a tűzoltást követően visszatérhettek otthonukba. Az épület felső része teljesen kiégett, oktatásra alkalmatlanná vált. 

Időközben az is kiderült, mi okzta a tüzet. 

A Ripostnak egy helyi lakos, Mikóné Semperger Nikolett azt mondta:

"Nagy erőkkel oltották, de a szél miatt úgy nézett ki, hogy nem akar csillapodni a tűz. Piros lángokban fénylett az iskola és fél Nagykáta füstben úszott -  mesélte el Nikolett, aki azt is elmondta, hogy a szóbeszéd szerint úgy gyulladt ki az iskola, hogy

a tetőszerkezet szigetelése közben, egy gép okozott szikrát és attól meggyulladt a fa, a tűz pedig gyorsan terjedt.

A nagykátai, a jászberényi, a monori, a ceglédi, a fővárosi, a hatvani és a gödöllői hivatásos, valamint a tápiószecsői, a györgyei, a szentendrei, a kókai, a farmosi, a gyömrői, a fóti, a péceli és a sülysápi önkéntes tűzoltók, több mint hatvanan, több oldalról támadva, vízsugarak, vízágyú segítségével oltották el a tüzet, illetve megakadályozták, hogy a lángok továbbterjedjenek. A munkát a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában