Bulvár-celeb

2021.11.12. 09:46

Két ember meghalt szén-monoxid-mérgezésben Dunakeszin

Szén-monoxid-mérgezésben halt meg két ember Dunakeszin egy társasházi lakásban.

Szén-monoxid-mérgezés miatt riasztották a fővárosi hivatásos és a fóti önkéntes tűzoltókat pénteken reggel Dunakeszire, a Kossuth közbe – írja a katasztrofavedelem.hu.

A közlemény szerint

a tűzoltók két, a földön fekvő embert találtak a társasházi lakásban,

kihozták őket, de az életüket már nem tudták megmenteni.

A lakásban egy gázkonvektor működött, a tűzoltók szén-monoxid-koncentrációt mértek az ingatlanban. A gáz a szomszédos lakásba is átszivárgott, ott három felnőtt és egy gyermek könnyebben megsérült.

Egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt

A közleményben emlékeztettek, hogy az ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről.

Egy köbméter földgáz elégetéséhez megközelítőleg tíz köbméter levegő szükséges.

A mérgező gáz akkor fejlődik ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a helyiség levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás

– írják.

Emellett az egyéb épületgépészeti berendezéseket is figyelembe kell venni a kazán üzemelése során, mert ezek is a lakás levegőjét használják, így a páraelszívó, a motoros szagelszívó ventilátor, valamint a szárítós mosógép is.

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy

érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában