Tokió

2021.03.08. 14:51

Szijjártó Péter a japán agrárminiszterrel és több vállalat vezetőjével tárgyalt

A japán vállalatok továbbra is fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság további növekedésében, és amikor európai piaci terjeszkedésben gondolkodnak, akkor az elsők között tekintenek Magyarországra – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hétfőn Tokióban tárgyalt Nogami Kótaró japán agrárminiszterrel és több vállalat vezetőjével.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Stellantis-csoport szentgotthárdi beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. február 26-án. A világ 4. legnagyobb autóipari konglomerátuma Szentgotthárdra hozza az 1,6 literes benzinmotorok új generációjának gyártását.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A tárcavezető tárgyalt a többi között Nikkaku Akihiróval, a Toray Industries elnökével és Kavada Kódzsival, a Seiren Corporation igazgatójával.

A MTI-nek nyilatkozva Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy

Magyarországon már több mint 180 japán vállalat működik, összességében 34 ezer magyar embernek adnak munkát, és a nyolcadik legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon.

Jó hír a tárcavezető szerint, hogy Japán egyik legnagyobb vegyipari vállalata a jövő év elejére befejezi azt a 140 milliárd forintos beruházását, amelynek keretében Nyergesújfalun elektromos akkumulátorok olyan alkatrészeit fogják gyártani, amilyeneket még nem állítanak elő Magyarországon. Ezáltal kétszáz embert fognak felvenni Nyergesújrfalun és a környékén – mondta.

Szijjártó Péter látogatása alkalmával aláírnak egy megállapodást Japán második legnagyobb bankjával arról, hogy a magyar Eximbankkal közösen fogják finanszírozni az elkövetkező időszakban a japán vállalatok magyarországi beruházásait,

ami biztosítja a pénzügyi hátteret ahhoz, hogy a japán vállalatok jelenléte Magyarországon tovább növekedjen. Ez mindig magas szintű technológiát és megbecsült munkahelyeket jelent Magyarországon a magyar emberek számára – mondta.

A tárcavezető szerint emellett nagyon fontos, hogy a világon elsőként Magyarországgal állapodott meg Japán arról, hogy a sertéspestis jelenléte dacára regionális alapon – a sertéspestis által nem érintett öt magyarországi megyéből – újra megnyitják a magyar sertéshús exportálásának a lehetőségét Japánba. A szigetországban azok a magyar élelmiszeripari termékek nagyon kedveltek, amelyek kifejezetten finomnak bizonyultak, például a mangalica, a libamáj vagy az akácméz – közölte.

 

Hozzátette: ezért nagyon érzékenyen érintette a magyar vállalatokat a sertéshús-exportjának leállítása az afrikai sertéspestis miatt.

Most azonban visszakapták az exportálás lehetőségét öt magyarországi megyéből, amelyek a sertéspestisben nem érintettek

– mondta Szijjártó Péter.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában