Húsz megawatt

2018.09.19. 16:49

Magyarország legnagyobb naperőműve létesül Bükkábrányban

Egykori bányaterület rekultivációjával valósul meg a beruházás.

Húsz megawattos fotovoltaikus erőművet létesít Bükkábrányban a Mátrai Erőmű Zrt. A beruházás egy korábbi meddőhányó 33 hektáros területén valósul meg. A létesítmény egy kisebb várost is el tud majd látni villamos energiával.

Hosszú távú fejlesztési stratégiájának megfelelően nagyszabású, megújuló energiatermelési beruházásokba kezd a Mátrai Erőmű Zrt. A vállalat Bükkábrányban létesít új, 20 megawatt teljesítményű fotovoltaikus erőművet, amelynek alapkövét szerdán tették le.

„A megújuló energiatermelési fejlesztésekkel olyan beruházási koncepciót kívánunk megvalósítani, amely mellett megőrizzük piaci pozíciónkat” – jelentette ki a beruházás kapcsán a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatósági elnöke. Valaska József hangsúlyozta: az ország energiastratégiájában kulcsszerepet betöltő vállalat kívánja 2030-ban is előállítani az itthon fogyasztott áram 15 százalékát, ami a hazai termelés ötödét jelenti.

A környezetbarát bükkábrányi létesítmény Magyarország legnagyobb naperőműve lesz és nem élelmiszertermelésre alkalmas mezőgazdasági területen valósul meg, hanem egy bányaművelés után rekultivált, 33 hektáros területen. A naperőmű mintegy 4 ezer háztartást lesz képes ellátni villamos energiával.

A tervek szerint decemberben kezdődhet a próbaüzem, és 2019 tavaszától indul az üzemszerű működés. A beruházást a Mátrai Erőmű Zrt. 25 százalékban saját erőből, 75 százalékban pedig bankhitelből fedezi.

A legújabb technológiával készülő, költséghatékony fotovoltaikus erőmű mintegy 64 ezer, egyenként 355 watt névleges teljesítményű, fixen elhelyezett polikristályos napelemből áll majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában