lakáskiadás

2018.08.19. 22:33

Korlátozott a mozgástere az államnak

A Pénzügyminisztérium államtitkára szerint a lakás-bérbeadók és -bérlők érdekeit egyaránt szolgáló törvényes működés biztosítása a legfontosabb feladat a magánbérleti piacon. Bodó Sándor közölte: az állam mozgástere korlátozott e téren, de az eszközkezelő révén a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb bérlakásprogramja valósul meg.

Az állam mozgástere a magánbérleti piacnál korlátozott, e tekintetben a legfontosabb feladat a törvényes működés biztosítása, ami egyaránt szolgálja a bérbeadók és a bérlők érdekeit – olvasható a Magyar Idők oldalán.

Bodó Sándor kifejtette, hogy a rendszerváltozás óta eltelt időszak – nagyságrendjét tekintve – legnagyobb szociálisbérlakás-programja valósul meg a Nemzeti Eszközkezelő működésével, amely a fizetésképtelenné váló hiteladósok lakhatási problémáinak kezelésére alakult.

A program segítségével 36 ezer állami bérlakás létesül, 160 ezer szociálisan rászoruló személy lakhatását biztosítva hosszú távon. Bodó Sándor hangsúlyozta: a bérlakáskínálat növekedését segíti, hogy 2018. január 1-jétől megszűnt a lakásbérbeadást terhelő egészségügyi hozzájárulás, ami ösztönzőleg hat a magánbérlemények kínálatának növekedésére. Emellett további adókedvezmények támogatják a vállalati bérlakások, valamint a munkásszállások kialakítását, fenntartását.

Bodó Sándor válaszában kitért rá, hogy a kormány 2016-tól otthonteremtési programot indított, amelynek fókuszában a lakáspiac fellendítése és a magánszemélyek lakáshoz jutásának megkönnyítése állt. „A családi otthonteremtési kedvezményre természetesen továbbra is számíthatnak a magyar családok. A kormány folyamatosan vizsgálja, hogy a csokot milyen új elemekkel tudja majd kiegészíteni” – jelezte az államtitkár.

Csárdi Antal azt vetette fel, hogy az idei felvételi ponthatárok meghatározása után számos egyetemista keres budapesti albérletet, azonban a bérlakások ára már az egekben van. Szerinte a probléma rengeteg magyar család életét megkeseríti.

A nagyobb egyetemi városokban hasonló mértékű áremelkedés történt, Sopronban, Győrött és Székesfehérvárott jellemzően panellakást sem lehet találni havi százezer forintnál kevesebbért – számolt be róla a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában