Tengernyi tengeri

2018.08.16. 06:32

Állig tobzódunk idén a csemegekukoricában

Magyarország továbbra is vezető helyen áll mind a csemegekukorica termelésben, mind a fagyasztott és konzerv késztermék exportban Európában, és világszinten is csak az Egyesült Államok előzi meg.

Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere a cég MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: az enyhe, csapadékos tél és a meleg április kedvezett a vetéseknek, és a májusi száraz, meleg időjárás sem okozott nagyobb stresszt a növénynek, a csapadék általában még időben érkezett a nem öntözhető területekre is. Május végétől több helyen belvíz problémák nehezítették a termelést, ezzel együtt

a betakarítás kezdete óta az derült ki, hogy az átlagosnál nagyobb a termés.

A növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő cég közleményében megjegyzik, hogy a csemegekukorica termőterület több mint felén augusztus közepe után fejeződik be a betakarítás, ezért a végső eredményt kockázatos megbecsülni.

A hazai feldolgozóipar az elmúlt évhez hasonlóan idén is mintegy félmillió tonna csemegekukorica-feldolgozási kapacitással készült a szezonra a Syngenta adatai szerint.

Az exportpiacok árérzékenyek, de stabilak, és

egész Európában gyenge a zöldborsótermés, így fokozott figyelem irányul a csemegekukoricára, mert a feldolgozók a borsókiesést részben több csemegekukorica feldolgozásával szeretnék pótolni

– ismertetik.

Magyarország továbbra is vezető helyen áll mind a csemegekukorica termelésben, mind a fagyasztott és konzerv késztermék exportban Európában, és világszinten is csak az Egyesült Államok előzi meg.

Tavaly összesen 35 ezer hektáron vetettek csemegekukoricát feldolgozási célra Magyarországon, és mintegy félmillió tonnányi terményt dolgoztak fel.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában