Figyelmeztet a NAV

2023.06.25. 15:05

Tudja, melyik államban kell adóznia, ha külföldön dolgozik?

A külföldi adóhatóságok az adatküldés mellett külön jelzik a NAV-nak, ha Magyarországon adózó jövedelem szerepel adatbázisukban.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: fizkes

A nemzeti adóhatóságok megosztják egymással adataikat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) is befutnak az információk a Magyarországon élők más országban szerzett, de Magyarországon adóköteles jövedelméről – hívta fel a figyelmet az adóhatóság pénteken az MTI-nek küldött közleményében.

Kiemelték, ha valaki külföldön dolgozik, tudnia kell, hogy jövedelme után melyik államban kell megfizetnie a közterheket.

A külföldi adóhatóságok az adatküldés mellett külön jelzik a NAV-nak, ha Magyarországon adózó jövedelem szerepel az adatbázisukban – írják a közleményben.

Példaként említik egy szerb–magyar kettős állampolgár esetét, aki egy német anyavállalat dubai cégétől kapott jövedelmet Kínában végzett munkájáért, a 150 ezer eurós fizetést az illető szerbiai bankszámlájára utalták. A NAV ellenőrzéséből kiderült – az adatok, iratok, nyilatkozatok és a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények alapján –, hogy a jövedelem után Magyarországon kell adózni. Így, az eljárás alatt egyébként együttműködő magánszemély megfizette a több mint 15 millió forint adót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában