Győr

2023.05.02. 14:35

Szijjártó Péter: a Széchenyi István Egyetem innovációs parkja az egész magyar gazdaság sikeréhez hozzájárulhat (videó)

Új fázisához érkezett a Széchenyi István Egyetemen épülő Tudományos és Innovációs Park fejlesztése, a beruházásnak nagy szerepe lehet a felsőoktatás és a gazdaság minél szorosabb együttműködésében, s ezáltal a magyar gazdaság sikerében - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Győrben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: MTI

Fotó: Bús Csaba

A tárcavezető a park bejárása utáni sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a 6,7 milliárd forint értékű projekt eredményeként olyan innovációs környezet áll elő, amely segíti a magyar startupcégeket a növekedésükben, elősegíti a kutatói világ és az ipar közötti akadálytalan átmenetet.

Beszédében kiemelte a park kiváló adottságait, hiszen több mint ötven vizsgáló- és kutatólabor áll az itt dolgozók rendelkezésére, a hallgatók száma pedig mára meghaladta a 15 ezret.

Rámutatott, hogy az elmúlt három évben korábban példátlan módon kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság, új korszak kezdődött, amelyben éles, hosszú távú verseny indult azért, hogy mely országok kerüljenek a győztesek közé, mely gazdaságok tudjanak növekedési pályán maradni.

Ebben a mindent meghatározó versenyben az államok minden eszközt bevetnek, Magyarország egyik legfontosabb erőforrása e téren pedig a felsőoktatási rendszer - mondta.

Ezen új világgazdasági korszakban szó szerint új világról beszélhetünk. Olyan új világról, amelyet csak azok tudnak megnyerni, akik a megújulásban folyamatosan élen tudnak járni. Éppen ezért az innovációs képességek és a kutatás-fejlesztési kapacitások játsszák majd a döntő fontosságú szempontot

 - szögezte le.

"A magyar gazdaság jövője szempontjából kulcskérdés, hogy hogyan tudnak együttműködni a magyarországi egyetemek a magyarországi gazdaság szereplőivel" - tette hozzá. Szijjártó Péter tudatta, hogy épp ezért, az egyetemi világ és a gazdaság minél szorosabb és sikeresebb együttműködése érdekében döntött a kormány a felsőoktatás strukturális átalakításáról. "Ezért teszünk komoly lépéseket folyamatosan a felsőoktatási rendszerünk nemzetköziesítése érdekében, ezért növeljük a finanszírozást, és ezért hozzuk létre a tudományos és innovációs központokat" - mondta.

Ezt követően úgy fogalmazott, hogy a beruházás önmagán túlmutató jelentőséggel bír. "Mi azt várjuk el a Győri Egyetemtől, azt várjuk el a mellette létrehozandó Tudományos és Innovációs Parktól, hogy olyan eredmények szülessenek itt, amely eredmények nyomán sikeressé tudjuk tenni Magyarországot az európai gazdaság jövőbeni sikerét meghatározó iparágban" - jelentette ki.

Ennek kapcsán pedig hangsúlyozta, hogy 

a kontinens gazdaságának jövője az elektromos autóiparon áll vagy bukik.

 Illetve emlékeztetett, hogy a szektor az utóbbi évek nehézségei közepette is töretlenül tudott előrehaladni.

A miniszter közölte: "Magyarország jól vizsgázott eddig az elektromos autóiparban betöltött pozíció tekintetében, hiszen a rajtrács éléről indultunk, az éllovasok között vagyunk, de ez nem olyan verseny, amit egyszer leintenek, és akkor vége van."

"Ez olyan verseny, amelyben folyamatosan a topon kell lenni, folyamatosan innovációra van szükség, folyamatosan újat kell mutatni" - vélekedett.

Arra is kitért, hogy a szektor sikeréhez alapvető szükség van Kelet és Nyugat együttműködésére, a remek nyugati elektromos járművek ugyanis mit sem érnek keleti akkumulátorok nélkül, és fordítva. És Magyarország ezen a téren is jól teljesít, hazánk a legnagyobb német autóipari vállalatok és a legnagyobb kínai és dél-koreai elektronikai cégek találkozási pontjává vált.

Végül pedig figyelmeztetett, hogy óriási károkat okozna az európai és a kínai gazdaság szétválasztása, ahogyan azt sokan szeretnék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában