Pénzügy

2023.04.19. 21:36

Fióktelepet nyitott Magyarországon a China Construction Bank

Fióktelepet nyitott Magyarországon a China Construction Bank (Kínai Építési Bank, CCB), amely eszközállománya alapján a világ második legnagyobb hitelintézete – jelentették be szerdán az ünnepélyes megnyitón a Pesti Vigadóban.

MTI

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, Tien Kuo-li, a CCB elnöke, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Jang Csao, a magyarországi Kínai Nagykövetség ügyvivője és Patai Mihály, az MNB alelnöke (b-j) a China Construction Bank (CCB) magyarországi fióktelepének ünnepélyes megnyitóján a Pesti Vigadóban 2023. április 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter gratulált a fióktelep létrejöttéhez, amelynek létrehozása reményei szerint újabb fejlesztéseknek fog teret nyitni.

A China Construction Bank segíti a magyar cégek belépését kínai piacra, illetve a kínai beruházások magyarországi megjelenését – tette hozzá.

Tien Kuo-li, a CCB elnöke kiemelte: Kína és Magyarország közötti barátság hosszú múltra tekint vissza, szilárd és mély. Várakozásuk szerint a pénzintézet hozzájárulhat a kínai–magyar gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok további bővüléséhez.

Nagy Márton hangsúlyozta: a kínai–magyar kapcsolatokat elsősorban a béke és a kölcsönös tisztelet határozza meg.

Ismertette: 2010-hez képest már másfélszer több, mintegy 18 ezer kínai állampolgár él békében Magyarországon, ami a bizalom megerősítésének jele.

Kína hosszú ideig lesz meghatározó szereplője a világgazdaságnak, a járvány okozta válság után gyorsan helyreállította a gazdasági növekedését, az idei növekedés 6,4 százalék lehet. Ez is azt jelenti, hogy Kína marad a világgazdaság egyik fő húzóereje – mondta.

Kína a teljes magyar külkereskedelem több mint 4 százalékát adja, az ország 9. legfontosabb kereskedelmi partnere, Európán kívül pedig a legnagyobb. Tavaly a 10. helyen volt Kína a legnagyobb külföldi befektetők között. Már 144 milliárd forintnyi beruházás valósult meg az országban, amit kínai vállalatok valósítottak meg magyar állami támogatással – hangsúlyozta.

A világ négy legnagyobb mérlegfőösszegű hitelintézetéből három már jelen van Magyarországon – mutatott rá. A háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben forrásokra, tőkére van szükség, hitelezés nélkül nincs gazdasági növekedés, ebben számítanak a China Construction Bankra is – tette hozzá.

NAGY Márton
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter mond beszédet a China Construction Bank (CCB) magyarországi fióktelepének ünnepélyes megnyitóján a Pesti Vigadóban 2023. április 19-én
Fotós: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A miniszter köszönetet mondott a bank koronavírus járvány alatt mutatott szolidaritásáért, ugyanis a járvány kritikus szakaszában maszkok sokaságát adományozta Magyarországnak, és támogatta a gyógyászati segédeszközök beszerzését Kínából. Reményét fejezte ki, hogy a kínai–magyar gazdasági kapcsolatok mindkét fél számára gyümölcsözők lesznek a jövőben is.

Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a magyar és a kínai pénzügyi rendszer egyre szorosabb összekapcsolódásának eredménye az újabb kínai fióktelep megnyitása. A Bank of China már 2014-ben letelepedett Magyarországon. A jegybank aktív szerepet vállal a két ország pénzügyi kapcsolatainak erősítésében, a CCB magyarországi képviseletével még szorosabb lesz az eddigi eredményes együttműködés – mondta.

Tien Kuo-li elnök kiemelte: a barátság Kína és Magyarország között hosszú múltra tekint vissza, szilárd és mély. Várakozásuk szerint a pénzintézet hozzájárulhat a kínai–magyar gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok további bővüléséhez. A CCB magyarországi fióktelepének létrehozása tovább ösztönzi a pénzügyi együttműködést a két ország között, és magasabb színvonalú pénzügyi szolgáltatásokat nyújt a Kína és Magyarország közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés számára.

Terveik szerint létrehoznak majd egy fintech labort, pénzügyi-technológiai innovációk kidolgozására. Bejelentették azt is, hogy a fióktelep 20 millió forintot adományoz a Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium számára, az iskola tanműhelyeinek építésére és a gyermekek nyári tábori tevékenységének támogatására.

Tien Kuo-li, a CCB elnöke mond beszédet a China Construction Bank (CCB) magyarországi fióktelepének ünnepélyes megnyitóján a Pesti Vigadóban 2023. április 19-én
Fotós: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Jang Csao, a magyarországi Kínai Nagykövetség ügyvivője elmondta, hogy a CCB a kínai bankszektor vezető vállalata, a világ pénzügyi rendszerének fontos szereplője. A két ország együttműködése folyamatosan mélyül, a fióktelep jó híd és összekötő kapcsolat lesz a vállalkozásoknak. Magyarország úttörő szerepet játszik a kínai Egy övezet – egy út (új selyemút) kezdeményezésben, és egyedülálló elhelyezkedése miatt stratégiailag fontos helyszínt jelent – mondta.

A tájékoztató szerint a CCB a világ legnagyobb bankjai közé tartozik eszközméretet, nyereségszintet, tőkemegfelelési mutatót és kockázatvállalási hajlandóságot tekintve is. A bankot infrastrukturális projektek finanszírozására alapították.

Tavaly év végén a CCB Csoport mérlegfőösszege 34,60 billió renminbi (RMB, 1 RMB 49,93 forint) nettó nyeresége 323,166 milliárd RMB, működési bevétele 822,473 milliárd RMB, tőkemegfelelési mutatója 18,42 százalékos, nemteljesítő hiteleinek aránya 1,38 százalék. Az elmúlt években a CCB már 30 országot és régiót fedett le, olyan globális pénzügyi szolgáltatási hálózatot építve ki, amely időzónákon, földrajzi területeken, több pénznemben és a nap 24 órájában működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában