Stabilitás

2023.03.17. 12:47

Varga Mihály: a magyar bankrendszer erős és működőképes

A magyar bankrendszer stabil, a romló nemzetközi környezetben is erős és működőképes – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán Tények a magyar bankrendszer stabilitásáról 5 pontban címmel közzétett pénteki bejegyzésében.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Batthyány Lajos Alapítvány és a Fiatalok Batthyány Köre pódiumbeszélgetésén Budapesten, a Lónyay-Hatvany Villában 2023. március 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A pénzügyminiszter bejegyzésében öt pontban foglalta össze a hazai bankrendszer stabilitásának indokait. 

Azt írta, hogy a magyar bankrendszer az európai tőkemegfelelési mutatót kétszeresen túlteljesíti, jövedelmezősége másfélszerese az EU-átlagnak.

A magyar bankrendszer nemteljesítő portfóliója a háborús válság ellenére is alacsony, 3,4 százalékos – hangsúlyozta Varga Mihály. Hozzátette, hogy a finanszírozása stabil, a hitel/betét mutatója kedvezőbb az uniós átlagnál.

A magyar bankrendszer jelentős tartalékokkal rendelkezik, likviditásfedezeti rátája csaknem kétszerese a szabályozói minimumnak.

A magyar bankrendszer tehát a romló nemzetközi környezetben is erős és működőképes, ezt a hitelminősítők is megerősítették a legutóbbi értékeléseikben

– összegezte a tárcavezető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában