Feladatok

2022.12.09. 10:06

A rezsicsökkentés fenntartásában segít a Mol extraprofitadó-kulcsának megemelése

Az üzemanyagárstop megszüntetésének okairól és lehetséges következményeiről, valamint a Mol extraprofitadójának megemeléséről kérdezte az Origo Hortay Olivért, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetőjét.

A Mol algyői olajfőgyűjtője 2022. november 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az üzletágvezető emlékeztetett, hogy hétfőn lépett életbe az Európai Unió újabb embargója a tengeren keresztül érkező orosz olajszállítmányokra, ami rendkívül nagy feladat elé állította az európai vállalatokat. A háború kitörése előtt az Európai Unió legnagyobb olajbeszállítója Oroszország volt, az európai igények több mint negyedét fedezték orosz olajból. Ekkora mennyiség pótlása már önmagában rendkívül nagy szervezési, logisztikai feladat – mondta el a szakértő.

Hortay szerint a vállalatok már az olajembargó hatályba lépése előtt megkezdték a felkészülést, ami részben abban volt tetten érhető, hogy elkezdtek tartalékolni és belső piacra termelni. Ez Magyarország import mozgásterét beszűkítette, emellett a hétfőn életbe lépő olajembargó jelentős áremelkedést is eredményezett. 

Két nem várt esemény indította el a lépéseket

Hortay úgy látja, az egyik a Mol százhalombattai olajfinomítójának meghibásodása volt, a létesítmény csak 55 százalékos kapacitással tudott működni. Két nappal ezelőtt a Mol azt nyilatkozta, hogy fokozatosan elkezdi növelni a kapacitást, de ez akár egy-másfél hétig is eltarthat.

A másik nem várt hatás volt, hogy az elmúlt napokat egy pánikvásárlási hullám jellemezte, 60 százalékkal magasabb volt az üzemanyagigény idehaza, mint egy évvel korábban. 

A szakértő hangsúlyozta, hogy február 5-én életbe lép az Európai Unió újabb szankciója, amely egy olyan embargó lesz, amely az olajtermékekre fog vonatkozni, és még nagyobb nehézséget okoz majd az európai ellátásban. 

Hortay Olivér úgy látja, a benzinárstop megszüntetése kapcsán alábbhagyott a pánikvásárlás, ami javítja az üzemanyag-ellátást, és elkezdhet visszaépülni az üzemanyagimport is. Hernádi Zsolt úgy fogalmazott, hogy ez januárra megtörténhet, ami növelheti Magyarország üzemanyagpiaci mozgásterét, és segíthet felkészülni a február 5-i embargó második lépcsőfokára.

Arról, hogy miért emelte meg 95 százalékra a kormány a Mol extraprofitadóját, Hortay Olivér elmondta, Magyarország mentességet harcolt ki magának júniusban az olajembargó tekintetében, ezért Oroszországból továbbra is tud nyersolajat vásárolni, és mivel az orosz nyersolaj ára jóval a világpiaci ár alatt van, ezért az üzemanyagárstop elengedése miatt a Molnak nagyobb nyeresége keletkezhet.

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában