Uránalku

2022.12.07. 19:21

A háború ellenére is óriási nukleáris üzleteket bonyolítanak Oroszországgal a franciák

A nukleáris energiával kapcsolatos üzletekre nem terjednek ki az uniós szankciók, és ezt az atomenergia-nagyhatalom Franciaország ki is használja.

Forrás: AFP

Fotó: Jean-Philippe Ksiazek

A piaci logikával szembemenő EU-s szankciók szokatlan háttéralkukat generálnak Nyugat-Európában: a korlátozások által nem sújtott szektorokban, így 

a nukleáris energia terén is óriási üzletek születnek Oroszországgal. 

Ezek közül csupán egy a Greenpeace által ismertetett francia beszerzés, amely hatalmas mennyiségű újrahasznosított uránról szól. Az orosz függés megszüntetése az újrahasznosítás terén több mint egy évtizedet igényelne, szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy a francia energetikai rendszer pengeélen táncol majd a télen – világít rá a Világgazdaság cikke

A lap a La Tribune francia gazdasági napilapot idézve azt írja, hogy 

tíz év óta most először érkezett Franciaországba Oroszországból Remix üzemanyag, ami gyakorlatilag újrahasznosított uránt jelent.

 Az újrahasznosított uránt a francia állami közműszolgáltató, az EDF használja fel a cruas-i erőművének reaktoraiban. Az eljárás tulajdonképpen a francia reaktorokban tíz év alatt elhasznált fűtőanyagok oroszországi feldolgozását és dúsítását takarja. 

Az ügy azért is keltett feltűnést, mert egy állami nagyvállalat megrendeléséről van szó, másrészt a La Tribune szerint a francia reaktorok működtetéséhez Remix üzemanyagra nincs is szükség, most mégis ezt a fűtőanyagot használják.

Mint korábban megírtuk, a atomenergia uniós szankciója gyakorlatilag katasztrófát okozna az európai, így a hazai energiaellátásban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában