Mi legyen a pénzünkkel?

2022.11.09. 16:33

Kiderült, mibe érdemes befektetni 2022-ben

Sok embert foglalkoztat, hogy mibe fektesse nehezen megkeresett pénzét – ennek járt utána az Origo.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A köztudatban több népszerű befektetési típus is él, ilyenek az arany, az állampapír, a bankbetét vagy éppen az ingatlan.

Ingatlanbefektetés

Az átlagos magyar hagyományosan az ingatlanba fekteti pénzét: lakást, házat, nyaralót, garázst vásárol belőle, idehaza kiugróan magas a saját tulajdonú ingatlanok aránya. 

Azonban ez a befektetési forma ma már jóval kevesebb éves hozamot kínál, mint öt évvel ezelőtt.

Ha az értékmozgást nem nézzük, egy ingatlan évente bruttó nyolc-kilencszázalékos hozamot is garantált, ma viszont ennek nagyjából a felét. Igazi versenytársnak tekinthetők a magas, két számjegyű kamatozású szuperállampapírok. Most ugyanis a legújabb állampapírok magas kamatot, hozamot biztosítanak. De ez is éppen hogy fedezi az infláció volumenét. Érdemes-e állampapírba tenni a pénzünket? Két előnyük is van a bankbetéttel szemben, az egyik a kamatadó-mentesség, amellyel a kamat 15 százalékát spórolhatjuk meg.

Állampapírpiac

A Bónusz Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír egyaránt 11 százalék feletti kamatozású, biztonságos, kamatadómentes befektetést kínál. Ezek az állampapírok személyesen és online is megvásárolhatók a Magyar Államkincstárnál, a postán és a forgalmazó bankoknál.

A 2027/B nevű, változó kamatozású Magyar Államkötvény aktuális kamatát október 22-ével úgy módosították, hogy a várható éves infláció feletti értéket kínáljon.  

A jegybank 2022 egészére 14 százalék körüli várható éves inflációval számol, ez az állampapír 16,6 százalékos kamatot kínál. Ha valaki október 22-én egymillió forintot fektetett ebbe az állampapírba, három hónap múlva, január 22-én 41 650 forint adómentes kamatot kap. Beszédes, hogy októberben, az első napokban 300 milliárd forint értékben vásároltak a magyarok a Bónusz és Prémium Magyar Állampapírokból.

Maradva az egymillió forintos példánál, a bankbetét esetén sem kell lemondani a két számjegyű kamatokról. Ez alapvetően azoknak a rövid távú befektetéseknek köszönhető, amelyek a jegybanki alapkamathoz igazodnak. Ilyen, kedvezőnek mondható változatot két pénzintézet is kínál.

Aranybefektetés

Ha a pénzügyi válság kifejezést hallják, a befektetés szóval összekapcsolva sokan még mindig a lista elején említett aranyra gondolnak. Ezt a közelmúlt számai is igazolják. A BÁV Zálog legfrissebb adatai alapján 

idén szeptember közepéig már a kétmilliárd forinthoz közelített az értékesített aranytömbök mennyisége a tavalyi év hasonló időszakához képest. 

A tavalyi forgalom az egész évben alig volt valamivel egymilliárd forint felett.

A befektetési célú aranytömbök hazai árát a dollár árfolyama is befolyásolja, hiszen ára ahhoz kötött. Aki viszont megvette, már védett a további esetleges devizaárfolyam-változás kedvezőtlen hatásaitól, nem véletlenül ennyire népszerű befektetési forma, a dollár pedig köztudottan menekülődeviza.

A piacon az eladott 999,9 ezrelék tisztaságú arany mennyisége és a forgalom növekedése alapján 

a nemesfém árfolyama tovább emelkedhet.

Ami a lényeg: a legrosszabb semmit sem kezdeni a megtakarításainkkal. 

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában