Bővülő portfólió

2022.11.09. 10:18

Energiakereskedő céggel erősít a Mészáros Csoport

A Mészáros Csoporthoz tartozó termelővállalatok kiszámítható és stabil energiaellátásának érdekében sikeresen zárult az energiakereskedelemmel és innovatív beruházásokkal foglalkozó Central Energy Trade Kft. akvizíciója. A vállalatcsoporthoz csatlakozó társaságnak kizárólag a cégcsoportos ügyfelek kiszolgálása lesz a feladata.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az orosz–ukrán háború következtében kialakult energiaválság következtében drasztikusan megemelkedtek a villamosenergia és földgázárak. Az ehhez kapcsolódó finanszírozási nehézségek miatt csökken a piacon aktív energiakereskedők száma és egyre nagyobbak az energiához jutás költségei, amely a vállalatcsoportba tartozó cégek biztonságos, eredményes működését is veszélyeztetheti már. Ezért a felelős vállalatirányítás jegyében a cégcsoport az energiatakarékossági intézkedések bevezetése mellett döntött az energiakereskedelemmel foglalkozó Central Energy Trade Kft. többségi tulajdonrészének megvásárlásáról – közölte a Mészáros Csoport szerdán.

A CET Kft. rendelkezik érvényes villamosenergia- és gáz kereskedelemre vonatkozó engedéllyel, így biztosabbá válik a cégcsoporthoz tartozó vállalatok energiaellátása. A csoport termelő vállalatainak éves energiaigénye megközelíti a 1,5 millió MWh-át. A Central Energy Trade Kft. rövidtávon a társaságcsoport saját vállalatainak villamosenergia ellátásában kíván jelentős szerepet vállalni, majd ennek sikere függvényében tervezi a továbblépést a földgázkereskedelem irányába.

A CET Kft. akvizíciójával tovább bővül és erősödik a vállalatcsoport energetikai portfóliója, amelynek alappillérei a gáz- és áramelosztó társaságok (OPUS TIGÁZ Zrt., OPUS TITÁSZ Zrt.) valamint az energiafüggetlenség irányába ható napelemparkok (Bükkábrányi Energiapark, Halmajugrai Energiapark) is.

A Mészáros Csoport a magyar gazdaság egyik legtőkeerősebb és legnagyobb szereplőjeként a nemzetgazdaság számos stratégiai ágazatában jelen van, az energiaszektor mellett az élelemiszeriparban és a mezőgazdaságban, valamint a bankszektorban és a turisztikában. A csoporthoz jelenleg több mint 300 cég tartozik, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak az ország gazdasági teljesítményének növeléséhez. A befektetések során döntő szempont a többségi tulajdon, így az irányítási jog megszerzése is, hosszú távon stabil működést biztosítva ezzel a cégek számára. Mindemellett a cégcsoport olyan egyedülálló szinergiákat kínál, amelynek révén tovább növelhető a tagvállalatok eredményessége, hatékonysága – olvasható a cégcsoport közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában