Segítség

2022.09.07. 09:49

Szinte önellátóvá válhatnak a napelemes pályázati program résztvevői

Szinte önellátóvá válhatnak a lakossági napelemes pályázat résztvevői, a program lehetővé teszi, hogy maguk termeljék meg az általuk elfogyasztott energia jelentős részét - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Steiner Attila kiemelte: november végétől ismét megnyílik a pályázati lehetőség a lakossági napelemes programban.

Az elbírálási kritériumok nem változnak, a pályázatra azok jelentkezhetnek, akiknek éves bruttó átlagjövedelme 4 millió 850 ezer forint alatt van. Sikeres pályázat esetén 100 százalékos támogatást kapnak a jelentkezők. Ezt napelemek telepítésére, illetve egy komplex csomagra lehet felhasználni, ami a napelemek mellett fűtéskorszerűsítést, akkumulátor-telepítést és a nyílászárók cseréjét is tartalmazza - ismertette az államtitkár.

A napelemes rendszerek telepítésére 2,9 millió forintos, a komplex energiatakarékos fűtési rendszer kialakítására 11,3 millió forintos támogatást lehet elnyerni - közölte.

Steiner Attila nagyon fontos rezsivédelmi intézkedésnek nevezte a programot. Úgy fogalmazott: előrelátó volt a kormány, amikor tavaly megindította a 200 milliárd forintos keretösszegű lakossági napelemes pályázati lehetőséget.

Ezek a pályázatok most fognak beérni, és a mostani téli időszakban már csökkenteni tudják a hazai háztartások földgázkitettségét 

- hangsúlyozta.

Az államtitkár elmondta: már az első körben 43 ezer beadott pályázatot kellett értékelni. Jól haladnak a pályázatok feldolgozásával, már 21 800 támogatói döntést hoztak, mintegy 89 milliárd forintnyi összeget kiutaltak, ezeknek a projekteknek a megvalósítása már elkezdődött - jelezte. Hozzátette, hogy november végéig befejezik az összes pályázat értékelését.

Steiner Attila minden idők legsikeresebb klímavédelmi és ellátásbiztonsági pályázatának nevezte a programot.
 

Címkék#napelem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában