Agrárium

2022.09.24. 12:00

Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthasson elő a kiváló magyar szőlőfélékből – jelentette ki az Agrárminisztérium közleménye szerint a tárca élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, csütörtökön, Szekszárdon.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A közleményben Nobilis Márton kiemelte,

a megemelt forráskeretnek köszönhetően 2021-ben az agrártárca elindított egy nagyszabású támogatási programot, a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” címmel, amely az élelmiszeripari vállalkozások számára – ideértve a borászati terméket és előállítókat is – két kiírás keretében nyújtott célzott és hatékony segítséget.

Az egyik az élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztéseire, a másik az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére koncentrált. Ennek keretében nyílt lehetősége a Fritz családnak is bővítenie, fejlesztenie borászatát.

A két felhívás alapján összesen 217,5 milliárd forint fejlesztési támogatás kihelyezéséről született döntés.

Az „Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése” című felhívás kapcsán eddig 279 kérelem támogatásáról, több mint 207 milliárd forint összegben, az „Élelmiszeripari üzemek fejlesztése” kiírás kapcsán pedig eddig 466 kérelem támogatásáról, mintegy 10,5 milliárd forint összegben – tette hozzá.

Nobilis Márton a közleményben felidézte, hogy

a kormány kiemelt segítséget nyújtott a szőlő-borágazatnak a koronavírus-járvány idején is.

2020-ban és 2021-ben összesen megközelítőleg 13 milliárd forint támogatási keretet biztosított a magyarországi szőlő- és bortermelők részére a pandémia megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedések negatív gazdasági hatásainak enyhítése érdekében.

Azáltal, hogy minél több vállalkozásnak lesz lehetősége korszerűsíteni, versenyképesebbé válni, elérhető lesz az a cél, hogy megerősítsék a hazai élelmiszertermelés stratégiai pozícióját a nemzetközi versenyben. Mindebben a munkában az agrárium számít az olyan bortermelőkre, mint a Fritz család, mert a borászok kiválóan alkalmazkodnak a változásokhoz, úttörői a mezőgazdasági újításoknak, és utat mutatnak az egész magyar agráriumnak

– mondta az államtitkár az AM közleménye szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában